MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak prawidłowo przechowywać produkty w zamrażarce? Oto tajniki bezpiecznego mrożenia żywności. Spraw, aby jedzenie było pewne i bez ryzyka

Anna Daniluk
Mrożenie jedzenia to znakomity sposób na zachowanie jego świeżości. Mrozić można zarówno owoce, jak i warzywa. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, co jeszcze nadaje się do mrożenia. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Mrożenie jedzenia to znakomity sposób na zachowanie jego świeżości. Mrozić można zarówno owoce, jak i warzywa. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, co jeszcze nadaje się do mrożenia. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. gettyimages.com/lithiumcloud
Zostało ci dużo jedzenia po obiedzie? Nie wyrzucaj go! Jest wiele produktów, które można bezpiecznie zamrozić, a później zjeść w dowolnym momencie. Dzięki temu nie tylko będziemy w trendach zero waste, czyli nie zmarnujemy jedzenia, ale też zaoszczędzimy pieniądze i czas potrzebny do przygotowania nowych potraw. Podpowiadamy, czego nie można mrozić, a co się do tego nadaje oraz w jaki sposób przedłużyć przydatność produktów.

W skrócie

Dla wielu z nas domowe mrożonki to okazja do przygotowania szybkiego obiadu. Wiele razy można było sięgnąć po zamrożoną zupę w opakowaniach na kostki lodu albo po sycący gulasz. Ponadto mrozić można kawałki warzyw i owoców, które sprawdzą się do szybkich koktajli. Zawsze warto też mieć w zamrażarce kawałki pokrojonego na kawałki banana, który będzie podstawą szybkich domowych lodów.

Kliknij w przycisk i przejdź do galerii produktów, które można mrozić - TOP 12

Zasady mrożenia produktów spożywczych

  • Gdy zabieramy się za mrożenie produktów spożywczych, warto pamiętać o kilku zasadach.
  • Zupy, gulasze przeznaczone do zamrożenia powinny być wystudzone i przelane do odpowiednich pojemników.
  • Każde opakowanie warto podpisać, aby znać datę wstawienia do zamrażarki i obliczyć potencjalną datę przydatności do spożycia.
  • Myśląc o jedzeniu, które będzie można szybko odgrzać, pomocne będzie sięganie po woreczki strunowe przygotowane do mrożenia żywności. Na przykład porcje zupy można podzielić na mniejsze woreczki. W ten sposób będą szybciej rozmrożone, a małe ilości bulionu można zastosować do przyrządzenia np. sosu grzybowego.

Co można mrozić?

W kwestii mrożenia produktów żywnościowych, które można zamrozić, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wśród tych składników znajdują się między innymi:

  • świeże drożdże,
  • surowe ciasto na pizzę,
  • podpieczone spody na pizzę,
  • zagniecione ciasto na pierogi,
  • domowe ciasta (np. sernik, szarlotka, makowiec),
  • torty z kremem,
  • chleb,
  • białka jajek,
  • przecier z pieczonej dyni,
  • warzywa korzeniowe
  • zupy
  • leśne grzyby.
Spody do pizzy
Tak przygotowane spody można zjeść nawet po 3 miesiącach od zamrożenia. Szymon Starnawski/Polska Press

Z tych produktów nie rób mrożonek

Nie należy mrozić:

  • warzyw liściastych,
  • ugotowanych ziemniaków,
  • makaronu
  • ryżu,
  • majonezu,
  • olejów,
  • warzyw o dużej zawartości wody
  • warzyw niekrojonych.
Mrożenie jedzenia to znakomity sposób na zachowanie jego świeżości. Mrozić można zarówno owoce, jak i warzywa. Kliknij zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, co jeszcze nadaje się do mrożenia. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Jak prawidłowo przechowywać produkty w zamrażarce? Oto tajni...

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Reklama

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny