W skrócie
Dla wielu z nas domowe mrożonki to okazja do przygotowania szybkiego obiadu. Wiele razy można było sięgnąć po zamrożoną zupę w opakowaniach na kostki lodu albo po sycący gulasz. Ponadto mrozić można kawałki warzyw i owoców, które sprawdzą się do szybkich koktajli. Zawsze warto też mieć w zamrażarce kawałki pokrojonego na kawałki banana, który będzie podstawą szybkich domowych lodów.
Kliknij w przycisk i przejdź do galerii produktów, które można mrozić - TOP 12
Zasady mrożenia produktów spożywczych
- Gdy zabieramy się za mrożenie produktów spożywczych, warto pamiętać o kilku zasadach.
- Zupy, gulasze przeznaczone do zamrożenia powinny być wystudzone i przelane do odpowiednich pojemników.
- Każde opakowanie warto podpisać, aby znać datę wstawienia do zamrażarki i obliczyć potencjalną datę przydatności do spożycia.
- Myśląc o jedzeniu, które będzie można szybko odgrzać, pomocne będzie sięganie po woreczki strunowe przygotowane do mrożenia żywności. Na przykład porcje zupy można podzielić na mniejsze woreczki. W ten sposób będą szybciej rozmrożone, a małe ilości bulionu można zastosować do przyrządzenia np. sosu grzybowego.
Co można mrozić?
W kwestii mrożenia produktów żywnościowych, które można zamrozić, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wśród tych składników znajdują się między innymi:
- świeże drożdże,
- surowe ciasto na pizzę,
- podpieczone spody na pizzę,
- zagniecione ciasto na pierogi,
- domowe ciasta (np. sernik, szarlotka, makowiec),
- torty z kremem,
- chleb,
- białka jajek,
- przecier z pieczonej dyni,
- warzywa korzeniowe
- zupy
- leśne grzyby.
Z tych produktów nie rób mrożonek
Nie należy mrozić:
- warzyw liściastych,
- ugotowanych ziemniaków,
- makaronu
- ryżu,
- majonezu,
- olejów,
- warzyw o dużej zawartości wody
- warzyw niekrojonych.
Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni: