MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fenomenalny makaron z bakłażanem na obiad. Pożywny przepis na kremowy sos z fetą. Tym daniem najedzą się nie tylko wegetarianie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Makaron z kremowym sosem z pieczonego bakłażana to pyszny sposób na sycący obiad.
Makaron z kremowym sosem z pieczonego bakłażana to pyszny sposób na sycący obiad. Anna Daniluk
Prosty makaron z bakłażanem to idealne danie z gatunku jedzenia na pocieszenie. Sekret smaku tkwi w upieczeniu w całości bakłażanów i zmiksowaniu ich na gładki sos z fetą razem z podsmażonym czosnkiem i cebulą. Zobacz przepis na sycący makaron z bakłażanem na rodzinny obiad.

W skrócie

Sycący makaron z bakłażanem może przybierać różne formy. Tym razem proponujemy przyrządzić pyszny sos z pieczonego bakłażana doprawionego fetą, mieloną kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem. Ważne, aby bakłażan dokładnie nakłuć widelcem i posmarować olejem. Następnie piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°-220° Celsjusza. Po tym czasie można piekarnik przełączyć na funkcję grilla i dopiec warzywo jeszcze przez 5 minut. Zobacz przepis na pyszny makaron z bakłażanem na obiad.

Makaron z bakłażanem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 20 ml oleju,
  • 30 g fety lub roślinnego odpowiednika dla wegan,
  • 5 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 5 g mielonej kolendry,
  • 100 ml wody spod gotowania makaronu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pełnoziarnistego spaghetti lub innego ulubionego makaronu,
  • 5 g posiekanego szczypiorku.

Wypróbuj także przepis na bakłażana faszerowanego kaszą i pomidorami:

Jak zrobić makaron z bakłażanem?

Przygotowanie:

  1. Bakłażan należy umyć, nakłuć dokładnie widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 210° Celsjusza przez 20 minut, a następnie 5 minut z funkcją grilla.
  2. Bakłażany należy odstawić do wystudzenia, a następnie obrać.
  3. Cebulę i czosnek trzeba obrać, pokroić w kostkę i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie należy dodać mieloną kolendrę i świeżo zmielony czarny pieprz.
  4. Makaron należy ugotować al dente przez 10 minut. Pod koniec gotowania należy wziąć około 100 ml wody. Będzie potrzebna do zrobienia pasty z bakłażana.
  5. W wysokim naczyniu należy umieścić podsmażone warzywa, fetę i obranego ze skórki bakłażana. Całość należy zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego.
  6. W trakcie miksowania należy dolewać wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. Na patelni należy połączyć ugotowany makaron z sosem z bakłażana.
  8. Danie należy rozdzielić na cztery talerze i przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sos z bakłażana można także doprawić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, suszoną papryczką chili lub mielonym kminem rzymskim.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fenomenalny makaron z bakłażanem na obiad. Pożywny przepis na kremowy sos z fetą. Tym daniem najedzą się nie tylko wegetarianie - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny