W skrócie
Barszcz biały ma łagodniejszy smak niż tradycyjny żurek. Domowy barszcz biały można przygotować równie szybko, jak żur. Wystarczy tydzień wcześniej nastawić zakwas, aby zdążył się przegryźć. Po tym czasie własnoręcznie zrobiony zakwas można przelać do umytych butelek i przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. Zobacz przepis na prosty zakwas na barszcz biały.
Zakwas na barszcz biały – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: 2 butelki po 500 ml.
Czas przygotowania: 15 minut + 5-7 dni fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 l przegotowanej wody,
- 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej (np.: typ 720),
- 5 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 6 ząbków czosnku,
- 5 g suszonego majeranku.
Jak zrobić zakwas na barszcz biały?
Przygotowanie:
- Do dużego słoika o pojemności 2 litrów należy wlać wystudzoną wodę.
- Następnie należy dodać mąkę pszenną, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i majeranek.
- Całość należy dokładnie wymieszać.
- Wierzch słoika można przykryć gazą zabezpieczoną gumką-recepturką albo zamknąć przy pomocy zakrętki.
- Słoik należy odstawić na blat kuchenny bez pośredniego narażenia na promienie słoneczne.
- Zakwas na barszcz biały będzie gotowy po 5 dniach, gdy nabierze przyjemnego kwaśnego zapachu przypominającego owoce.
- Domowy zakwas na barszcz biały po odcedzeniu można użyć od razu albo przelać do butelek i przechowywać w lodówce do późniejszego użycia.
Składniki na zakwas
Domowy zakwas na barszcz biały można zrobić także z płatków owsianych. Z pewnością w sklepach płatki owsiane są łatwiej dostępne niż pełnoziarnista mąka pszenna. Barszcz biały można także podrasować mąką orkiszową lub płatkami orkiszowymi. Natomiast zakwas na mące razowej staje się podstawową do szybkiego żurku wielkanocnego.
Czytaj także: Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawami i dodatkami będzie przepyszny
Dodatki do zupy na Wielkanoc
Do barszczu białego na zakwasie warto podać ugotowane na twardo jajko, starty korzeń chrzanu i białą kiełbasę. Domowa kiełbasa biała świetnie smakuje ugotowana, pieczona w piekarniku lub przerobiona na aromatyczne pulpety.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: