MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowa granola orzechowa na zdrowe śniadanie. Poznaj przepis obfity w migdały i płatki owsiane. Dodaj ją do jogurtu i ciesz się chrupkością

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowa granola orzechowa to zdrowy przysmak idealny do pochrupania. Warto dodawać go do jogurtu greckiego lub zalać mlekiem. Do granoli z orzechów warto dodawać suszone owoce, które urozmaicą strukturę płatków. To także pomysł na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Wystarczy zapakować uprażoną granolę do słoika i zalać ulubionym jogurtem. Poznaj prosty przepis na granolę orzechową.

W skrócie

Szukasz zdrowej przekąski wypełnionej błonnikiem i niską zawartością cukru? Własnoręcznie przygotowana granola orzechowa na bazie migdałów, płatków owsianych i miodu to znakomita alternatywa wobec słodkości dostępnych w sklepach. To przysmak idealny na śniadanie lub zdrową przekąskę w ramach podwieczorku.

Widok z góry na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z upieczoną granolą
Zdrowa granola orzechowa wypełniona jest po brzegi uprażonymi płatkami migdałowymi, migdałami i pestkami dyni. Getty Images/Claudia Totir/zdjęcie ilustracyjne

Prosta granola orzechowa – przysmak na śniadanie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych,
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika,
  • 1/4 szklanki nasion dyni,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić granolę orzechową?

Sposób podania:

  1. Na początku ustawiłam piekarnik do rozgrzania do 160°C.
  2. W szerokim naczyniu wymieszałam płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, nasiona słonecznika i nasiona dyni.
  3. W szklance wymieszałam razem miód, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól.
  4. Mokre składniki wlałam do suchych i dokładnie wymieszałam, aby cała mieszanka była równomiernie pokryta.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam na niej mieszankę z orzechami.
  6. Granolę orzechową piekłam w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 aż się zarumieni.
  7. Następnie granolę wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do ostygnięcia.
  8. Wystudzoną granolę orzechową rozkruszyłam na drobniejsze kawałki i przechowywałam w słoiku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowa granola orzechowa na zdrowe śniadanie. Poznaj przepis obfity w migdały i płatki owsiane. Dodaj ją do jogurtu i ciesz się chrupkością - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny