3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu,...
fot. moritz320/pixabay.com

Sól potasowa

Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu, NaCl), zawierająca ok. 50 proc. chlorku potasu (KCl). Taką nazwę nosi też jednak czysty KCl, który można kupić w aptece. Substancja ta ma jednak dość gorzki smak i dla większości osób nie nadaje się do samodzielnego stosowania. Mieszankę można przygotować w domu, łącząc chlorek potasu i sodu np. w stosunku 1:1. Natomiast w próbach kulinarnych uzyskano zadowalający smak, zastępując chlorkiem potasu 35 proc. soli w recepturach.

Soli potasowej nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami regulacji ciśnienia, a zwłaszcza przyjmujące leki przeciw nadciśnieniu, oraz z chorobami nerek.

Zobacz również

Uwaga, przerwy w dostawie prądu! Zobacz, kiedy i gdzie

Uwaga, przerwy w dostawie prądu! Zobacz, kiedy i gdzie

Awanse i medale w podlaskiej KAS. Wyróżniono ponad 130 osób

Awanse i medale w podlaskiej KAS. Wyróżniono ponad 130 osób

Polecamy

Ubezpieczenie OC. Od nowego roku zapłacimy więcej!

Ubezpieczenie OC. Od nowego roku zapłacimy więcej!

Zakup mieszkania? UOKiK: nie spiesz się, ceny w końcu spadną

Zakup mieszkania? UOKiK: nie spiesz się, ceny w końcu spadną

Zmiany podatkowe w Sejmie. Kowalczyk: „To rewolucja". KO chce odrzucenia projektu

Zmiany podatkowe w Sejmie. Kowalczyk: „To rewolucja". KO chce odrzucenia projektu

Dodaj ogłoszenie