2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu –...
fot. kboyd/pixabay.com

Sól niskosodowa

Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu – zwykle do 30-50 procent, co osiąga się poprzez dodatek innych soli mineralnych do zwykłej soli kuchennej. Najczęściej stosuje się chlorek potasu, a jako substancja przeciwdziałającą zbrylaniu się kryształów służy węglan magnezu (ważne, jednak by nie był to żelazocyjanek potasu E536, który przy obróbce kulinarnej rozkłada się do szkodliwych związków). W niektórych solach o szczególnie niskiej zawartości sodu głównym składnikiem jest działający zasadowo cytrynian sodu, natomiast zgodnie z polskimi przepisami jako źródło jodu do soli dodaje się jodek potasu.

Sól zawierającą potas powinna stosować z umiarem osoby z nieprawidłowym ciśnieniem i pracą nerek. Jeżeli przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem.

Zobacz również

Erupcja wulkanu na Wyspach Kanaryjskich. Wybuch poprzedziły "tysiące" wstrząsów

Erupcja wulkanu na Wyspach Kanaryjskich. Wybuch poprzedziły "tysiące" wstrząsów

Polacy podnieśli się po półfinałowej porażce i zdobyli medal EuroVolley

Polacy podnieśli się po półfinałowej porażce i zdobyli medal EuroVolley

Polecamy

Sondaż. Prawie 65 procent Polaków chce pozostania w Unii Europejskiej

Sondaż. Prawie 65 procent Polaków chce pozostania w Unii Europejskiej

Ciała trzech migrantów znalezione przy granicy. Premier Mateusz Morawiecki komentuje

Ciała trzech migrantów znalezione przy granicy. Premier Mateusz Morawiecki komentuje

Irlandia Północna: Matka i córka zmarły na COVID-19. Nie chciały się zaszczepić

Irlandia Północna: Matka i córka zmarły na COVID-19. Nie chciały się zaszczepić

Dodaj ogłoszenie