Tradycyjnie we czwartki spotykają się białostoccy cukrzycy, a my tradycyjnie piszemy o tym w Mieście Kobiet. Bo nie dość, że inicjatywa Czwartkowych Obiadów u Diabetyków jest szczególnie ważna ze względu na swoja wymowę edukacyjną i popularyzującą zagadnienia związane z cukrzycą, to na dodatek za każdym razem wychodzę stamtąd z jakimś nowym przepisem na danie bardzo zdrowe, a jednocześnie pyszne. Tak było i tym razem.
Tajemnicze menu
Zaproszenie na obiad brzmiało tyle obiecująco, co tajemniczo. Organizatorka, Danuta Roszkowska z Podlaskiego Stowarzyszenia Diabetyków, zapowiadała, iż Adam Kurluta w towarzystwie Grażyny Bogdańskiej i Adama Wińskiego przygotują potrawy nawiązujące do przypadającego akurat na ten czwartek amerykańskiego Dnia Dziękczynienia.
A więc zupa z ciecierzycy i byczki w kapuście z indykiem. Szczególnie to drugie danie trudno mi było sobie wyobrazić. A zupy z ciecierzycy ani żadnej innej potrawy z tejże nigdy nie jadłam... Ale do odważnych świat należy. I powiem jedno: warto było przyjść.
Ciecierzyca - cóż to takiego?
Przypomina groch, chociaż jest od niego nieco większa. Ma delikatny orzechowy smak. Zupa z niej była doskonała, nieco pikantna i rozgrzewająca - dzięki zawartości pieprzu, papryki i odrobiny cynamonu.
A byczki w kapuście z indykiem okazały się bigosem na indyczej polędwicy z byczkami - czyli ziemniaczkami. Wszystko bez tłuszczu, zdrowe i smaczne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?