MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Cymes: ekspansja trwa

Jacek Wolski [email protected]
Adam Ołów chce zdobywać kolejne rynki dla swoich produktów
Adam Ołów chce zdobywać kolejne rynki dla swoich produktów
Droższe ciasta sprzedają się teraz gorzej. Ale z chlebem czy bułkami nic się nie zmieniło. Żadnych skutków kryzysu w tym przypadku nie widać.

 Naprawdę nie jest źle, wbrew obawom, to był dobry rok – ocenia Adam Ołów, właściciel suwalskiej firmy Cymes. Ostatnie miesiące to potwierdziły. W naszym „Top Biznesie”, czyli rankingu suwalskich przedsiębiorstw Cymes został firmą roku.

Tu zobacz wyniki Top Biznes Suwałki

Zresztą, drugi raz z rzędu. Parę tygodni później Adam Ołów odebrał inną prestiżową nagrodę – Telemacha 2009, przyznawanego przez Telewizję Suwałki w kategorii „gospodarka”.

Jak na drożdżach

Dzisiaj firma zatrudnia 240 osób, czyli więcej niż rok temu. Ma trzy piekarnie – w Suwałkach, Białymstoku oraz Olsztynie. Produkuje 30 rodzajów chleba, tyle samo bułek i różnego rodzaju wyroby cukiernicze – ze słynnymi sękaczami na czele. Sprzedaje to wszystko na terenie województw podlaskiego oraz warmińsko-mazurskiego. W swojej ekspansji dotarła już w tym roku do Ostródy.

Najlepiej sprzedaje się chleb baltonowski – w ciągu roku kilka milionów bochenków.

Przy odbiorze każdego wyróżnienia Adam Ołów podkreśla, że osiągnięcia jego firmy, to sukces pracowników.

– Mam znakomitą załogę – mówi. – Bez nich niczego bym nie osiągnął.

Ale w tym roku firma inwestowała także w sprzęt. Dwa nowe ciągi technologiczne stwarzają wielkie możliwości. Pierwszy z nich służy do smażenia pączków. Przez godzinę może wytworzyć ich nawet dwa tysiące. Z kolei 1,5 tysiąca słodkich drożdżówek można wykonać w tym samym czasie na drugim ciągu technologicznym.

Firma wprowadza też do procesu produkcyjnego coraz więcej komputerów. Kontrolują one choćby dawkowanie składników.

Wymagający rynek

Nie oznacza to jednak, że Adam Ołów postawił, zamiast na ludzi, na maszyny. Jeżeli chce się mieć pieczywo odpowiedniej jakości, człowieka żaden komputer nie zastąpi. Jak mówią piekarze, trzeba tu dużo serca i wyobraźni, których maszynom brakuje.

Pod tym względem w Cymesie nic się więc nie zmieni. Ludzie będą najważniejsi.

Przed firmą stoją teraz wielkie wyzwania.

– Najważniejsze, to umocnienie pozycji na Suwalszczyźnie i Białostoczyźnie oraz dalszy podbój Warmii i Mazur – dodaje właściciel. – Rynek jest trudny, konkurencja spora, zanosi się więc na ciężki bój.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny