W skrócie
Chutney - co to jest?
Sos chutney pochodzi z Indii. Do jego przygotowania wykorzystuje się owoce, warzywa, ocet i korzenne przyprawy. Najczęściej chutney doprawia się korą cynamonu, nasionami kardamonu, gwiazdkami anyżu i laską wanilii. Składniki kojarzone ze słodkimi wypiekami np.: rodzynki śmiało łączy się z czerwoną cebulą. Indyjski chutney przygotowywany jest na bieżąco z sezonowych składników. Najbardziej aromatyczny sos indyjski to mango chutney, który łączy orzeźwiającą słodycz z ostrym smakiem chilli, czarnuszki, imbiru i kminu rzymskiego.
Zobacz także: Czym i jak zagęścić sos? Poznaj 10 niezawodnych sposobów na zbyt rzadki sos
Jak zrobić chutney ze śliwek?
Przepis na chutney z cebuli dla wielu osób jest podstawowym przepisem do dalszych eksperymentów. Jeśli doda się do niego kawałki dyni, gruszki, jabłek lub śliwek powstaną kolejne rodzaje gęstego sosu. Najciekawszym sposobem na zużycie nadmiaru papierówek jest chutney z jabłek. Taki sos świetnie smakuje zrobiony z owoców ze starych odmian jabłoni np.: antonówki. Jesiennym rarytasem będzie też chutney z gruszek. My proponujemy zrobić chutney ze śliwek, który urozmaici smak domowych burgerów lub grillowanego mięsa.
Zobacz także: Przepis na sałatkę z cukinii na zimę
Przepis na chutney śliwkowy
4 słoiki po 200 ml
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 kg czerwonej cebuli,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 250 ml wody,
- 100 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżka soli,
- 1 / 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 5 sztuk goździków,
- 2 łyżki oleju.
Jak zrobić chutney ze śliwek i cebuli?
Przygotowanie:
- Na początku czerwoną cebulę należy obrać, pokroić w plasterki.
- Następnie ze śliwek należy usunąć pestki i podzielić na 4 porcje.
- Do garnka o grubym dnie należy wlać olej do smażenia. Do gorącego oleju trzeba dodać pokrojoną cienko cebulę i smażyć do zmięknięcia przez kilka minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie do cebuli śliwek, dolanie wody, octu jabłkowego, dosypanie cukru i doprawienie cynamonem, kardamonem, czarnym pieprzem i solą.
- Chutney ze śliwek powinien być gotowany do momentu, aż owoce i cebula całkowicie zmiękną.
- Gotowy chutney śliwkowy należy przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Na koniec trzeba je zakręcić. Jeśli chcecie, aby chutney był dłużej przydatny do spożycia, to można przetwory zapasteryzować.
Jeśli pominiecie dodatek śliwek, a dodacie kawałki dyni to powstanie idealny chutney z dyni na jesień. W sezonie warto zrobić chutney pomidorowy. Zaskakujący smak uzyskacie, gdy do powyższego przepisu dodacie pomidory.
Wypróbuj także: Przepis na śliwki w boczku
Śliwki w kuchni - przepisy na jesień
Jeśli nie przepadacie za wytrawnymi smakami, to polecamy wykorzystać śliwki na słodko. Owoce śliwy znakomicie smakują podane jako ciasto pijana śliwka lub ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jeśli potrzebujecie dodatku do naleśników niezawodne będą powidła śliwkowe. Trudno się im oprzeć.
Zobacz w galerii ciekawostki dotyczące sosu typu chutney:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Najlepszy chutney z gruszek na zimę. Połącz z pieczonym mięsem, a stworzysz hit
- Idealny chutney z czerwonej cebuli. Ten sos podkręci smak mięsa
- Drożdżowe ruchańce z Aniołowa, przepis na tradycyjny przysmak z Warmii i Mazur
- Katarzyna Bosacka gotuje za 5 złotych na osobę. Kuchnia chińska w wersji budżetowej