Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół Technicznych. Poznawali się od kuchni

(ab)
Nigdy wcześniej nie jadłam polskiego jedzenia i spróbowanie go było dla mnie zaskoczeniem – mówiła Anu Haaraniemi z Finlandii. – Nie wiedziałam, że istnieją warzywne szaszłyki. – A ja nie zdawałem sobie sprawy, że można na tyle sposobów przyrządzać mięsa i ziemniaki – dodawał Salvatore Cancialosi (na zdjęciu), uczeń z Włoch.
Nigdy wcześniej nie jadłam polskiego jedzenia i spróbowanie go było dla mnie zaskoczeniem – mówiła Anu Haaraniemi z Finlandii. – Nie wiedziałam, że istnieją warzywne szaszłyki. – A ja nie zdawałem sobie sprawy, że można na tyle sposobów przyrządzać mięsa i ziemniaki – dodawał Salvatore Cancialosi (na zdjęciu), uczeń z Włoch. Andrzej Zgiet
Międzynarodowe gotowanie w Zespole Szkół Technicznych

Wczoraj białostocki Zespół Szkół Technicznych gościł młodzież z Finlandii, Włoch i Niemiec. To uczestnicy projektu Comenius ze szkół o profilu gastronomicznym, wśród których są również osoby niepełnosprawne.

Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowali typowe dla swoich krajów potrawy, ale lekkie i zdrowe. Były wśród nich warzywne szaszłyki, sałatki, makarony czy wielozbożowe ciasteczka z bakaliami.

W ten sposób podsumowano dwuletni projekt edukacyjny.

- W jego trakcie opracowana została książka kucharska, zawierająca przepisy lekkostrawnych posiłków z czterech krajów - tłumaczy Mariola Rybińska, szkolna koordynatorka projektu. - Zrobiliśmy również film, promujący zdrową żywność i opracowaliśmy profilaktyczne programy żywieniowe.
- Myślę, że wszyscy uczestnicy nauczyli się zdrowego sposobu odżywiania - dodawała Helena Rautiola, nauczycielka z Finlandii. - A także nawiązali kontakty z rówieśnikami z całej Europy.

To dlatego, że młodzież odwiedziła się nawzajem w swoich krajach. Nie brakowało okazji do poznawania historii, kultury i tradycji krajów poszczególnych uczestników. I nawiązywania przyjaźni.

- Włosi naprawdę dobrze gotują, chociaż ich sery smakują tak, jakby się jadło po prostu sól - śmiała się Dominika Gawędzka (na zdjęciu), uczennica ZST. - Oni są tacy przystojni i bardzo otwarci, natomiast Finowie spokojni.

Poznanie specyfiki różnych państw będzie też miało praktyczny wymiar.

- Myślę, że dzięki takim wspólnym zajęciom uczniowie stali się odważniejsi, teraz łatwiej nawiązują kontakty - mówił Fritz Eissel, nauczyciel z Niemiec. - I to ułatwi im chociażby szukanie pracy.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny