Wczoraj białostocki Zespół Szkół Technicznych gościł młodzież z Finlandii, Włoch i Niemiec. To uczestnicy projektu Comenius ze szkół o profilu gastronomicznym, wśród których są również osoby niepełnosprawne.
Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowali typowe dla swoich krajów potrawy, ale lekkie i zdrowe. Były wśród nich warzywne szaszłyki, sałatki, makarony czy wielozbożowe ciasteczka z bakaliami.
W ten sposób podsumowano dwuletni projekt edukacyjny.
- W jego trakcie opracowana została książka kucharska, zawierająca przepisy lekkostrawnych posiłków z czterech krajów - tłumaczy Mariola Rybińska, szkolna koordynatorka projektu. - Zrobiliśmy również film, promujący zdrową żywność i opracowaliśmy profilaktyczne programy żywieniowe.
- Myślę, że wszyscy uczestnicy nauczyli się zdrowego sposobu odżywiania - dodawała Helena Rautiola, nauczycielka z Finlandii. - A także nawiązali kontakty z rówieśnikami z całej Europy.
To dlatego, że młodzież odwiedziła się nawzajem w swoich krajach. Nie brakowało okazji do poznawania historii, kultury i tradycji krajów poszczególnych uczestników. I nawiązywania przyjaźni.
- Włosi naprawdę dobrze gotują, chociaż ich sery smakują tak, jakby się jadło po prostu sól - śmiała się Dominika Gawędzka (na zdjęciu), uczennica ZST. - Oni są tacy przystojni i bardzo otwarci, natomiast Finowie spokojni.
Poznanie specyfiki różnych państw będzie też miało praktyczny wymiar.
- Myślę, że dzięki takim wspólnym zajęciom uczniowie stali się odważniejsi, teraz łatwiej nawiązują kontakty - mówił Fritz Eissel, nauczyciel z Niemiec. - I to ułatwi im chociażby szukanie pracy.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?