MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj prosty przepis na doskonałe ciasto bez pieczenia. Zachwyca wyglądem i smakiem

Lekki i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z galaretkami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Lekki i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z galaretkami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na lekkie ciasto na upały? Proponuję ci wyśmienity jogurtowiec na biszkoptach. To doskonałe ciasto bez pieczenia. Wystarczy go schłodzić. Zrobisz go szybko i bez żadnego wysiłku. Ciasto nie wymaga długiego miksowania czy zagniatania. Owocowe galaretki dodają mu koloru i słodkości. Przekonaj się, jakie jest smaczne i wypróbuj przepis na najlepszy jogurtowiec.

Spis treści

Mam dla ciebie przepis na pyszny jogurtowiec. To ciasto bez pieczenia, na jogurcie naturalnym, z owocowymi, kolorowymi galaretkami i spodzie z gotowych biszkoptów. Wierzch ciasta proponuję ozdobić plasterkami brzoskwini. Przygotowanie takiego deseru jest bardzo proste, ale musimy na nie przeznaczyć trochę czasu i cierpliwości, ponieważ poszczególne masy muszą mieć czas, żeby stężeć. Jogurtowiec najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej lub nawet dzień przed podaniem. Można przygotować go w keksowej lub prostokątnej formie. Dobrym pomysłem jest zrobić ten smakołyk w tortownicy i podać jako tort.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto jogurtowiec na biszkoptach.

Przepis na jogurtowiec

czas przygotowania: ok. 2 godziny, zależy od czasu stężenia galaretek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
  • 20 g żelatyny,
  • 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
  • 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • brzoskwinie z puszki,
  • biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).

Jak zrobić ciasto jogurtowiec na biszkoptach bez pieczenia?

  1. Przygotowałam trzy galaretki (wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszałam w 350 ml wrzącej wody i wylałam do płaskiego naczynia.
  2. Odstawiłam galaretki do stężenia, a następnie pokroiłam je w kostkę.
  3. Żelatynę wymieszałam z przegotowaną, ciepłą wodą.
  4. Jogurt zmiksowałam krótko z cukrem i wanilią.
  5. Wlałam żelatynę i dokładnie wymieszałam.
  6. Dodałam pokrojone galaretki i ponownie wymieszałam.
  7. Blaszkę wyłożyłam dwiema warstwami folii spożywczej.
  8. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów i wylałam na nią jogurtową masę.
  9. Wstawiłam ciasto do lodówki, żeby stężało.
  10. Przygotowałam brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
  11. Pokroiłam brzoskwinie w plasterki.
  12. Gdy jogurtowiec stężał, udekorowałam wierzch plasterkami brzoskwiń i polałam tężejącą już galaretką.
  13. Ponownie wstawiłam ciasto do lodówki.
  14. Podałam, gdy galaretka dobrze stężała.
Lekki i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z galaretkami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienity jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj prosty przepis...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienity jogurtowiec na biszkoptach. Poznaj prosty przepis na doskonałe ciasto bez pieczenia. Zachwyca wyglądem i smakiem - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny