W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na inną niż zwykle zupę pomidorową. Robię ją z passaty, czyli przecieru pomidorowego. Dzięki temu jest gęsta, a także bardzo aromatyczna, ponieważ dodaję jeszcze dwa dość nietypowe składniki. Pierwszy z nich to serek śmietankowy – taki, jakim zwykle smarujesz kanapki. Sprawia on, że zupa pomidorowa jest bardziej kremowa i delikatna. Z kolei dodatek octu balsamicznego podkreśla smak pomidorów i nadaje zupie niezwykłej wyrazistości. Sama byłam zaskoczona, kiedy pierwszy raz jadłam zupę pomidorową z passaty właśnie z tymi dodatkami. Serek śmietankowy i ocet balsamiczny zwykle nie kojarzą nam się z zupą pomidorową. Spróbuj jednak tego połączenia, a przekonasz się, że jest fantastyczne w smaku.
Zupa pomidorowa z passaty – prosty przepis na zupę pomidorową
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 ml passaty pomidorowej lub przecieru,
200 ml bulionu,
szalotka,
czosnek,
3 łyżki serka śmietankowego,
3 łyżki octu balsamicznego,
sól, pieprz,
świeża bazylia,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Jak zrobić zupę pomidorową z passaty?
Szalotkę i czosnek obrałam oraz posiekałam.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę, czosnek i chwilę smażyłam, ale nie rumieniłam.
Wlałam passatę i gotowałam ok. 5 minut, po czym wlałam bulion. Wymieszałam całość i gotowałam na małym ogniu jeszcze 5 minut.
Dodałam do zupy serek śmietankowy i wymieszałam. Następnie dodałam ocet balsamiczny, doprawiłam solą i pieprzem.
Przelałam zupę na talerze, skropiłam oliwą i odrobiną octu, a na koniec udekorowałam listkami bazylii.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?