Wigilia do kupienia w sklepie

Julia Szypulska [email protected]
Wigilia do kupienia w sklepie
Wigilia do kupienia w sklepie freeimages.com
Zastawiony stół świąteczny nie musi wiązać się z dniami spędzonymi w kuchni. Coraz więcej osób nie ma na to ani czasu, ani ochoty, dlatego decyduje się kupić gotowe potrawy. - To znak czasów, coraz szybszego życia i zmiany podejścia do tradycji - twierdzą naukowcy

To ostatni moment, by zamówić potrawy na świąteczny stół. Na złożenie zamówienia zostało tylko kilka dni. W ofertach znajdziemy zarówno tradycyjnego karpia czy pierogi, jak i dania bardziej wyrafinowane. Zamawiających gotowe potrawy co roku rok przybywa. - Nasz styl życia diametralnie zmienił się, a to przekłada się na to, jak obchodzimy święta - komentuje dr Katarzyna Sztop-Rutkowska, socjolog z Uniwersytetu w Białymstoku.

Zestaw na stół wigilijny oznacza wydatek od 100 zł wzwyż. Wszystko zależy od zasobności portfela i tego, jak liczna jest rodzina.

W Centrum Astoria w Białymstoku termin składania zamówień mija w czwartek. Spóźnialscy mogą jeszcze przyjść na kiermasz potraw wigilijnych, który odbędzie się 23 grudnia od godz. 10 do 16. Będzie tam i karp, i inne ryby przygotowane na różne sposoby, i kapusta z grzybami.

Do 19 grudnia zamówienia przyjmują sklepy firmowe Łukaszówka. Tu jednak nie ma zestawów, restauracja przygotowała świąteczną ofertę potraw. Jest kutia, śledź smażony w zalewie karmelowo-octowej, kilka rodzajów pierogów. Można też zamówić mięsa i ciasta.
- Klienci zamawiają przede wszystkim postne potrawy wigilijne - mówi pracownica jednego ze sklepów w centrum Białegostoku. - Zainteresowanie jest ogromne. Pierwsi klienci zaczęli pytać o ofertę już po 1 listopada.

Na brak zainteresowania nie narzeka PHU Market.
- Zamówień mamy z roku na rok coraz więcej. Można je liczyć w setkach - mówi Lilia Malewicka z działu sprzedaży. - Ludzie nie mają czasu na przygotowania, zwłaszcza gdy Wigilia wypada w środku tygodnia, jak w tym roku. Poza tym przygotowanie potraw świątecznych jest dość pracochłonne.
Dodaje, że klienci lubią różnorodność na stole. Wolą kupić niewielkie porcje ryby, ale za to kilka rodzajów. W PHU Market zamówienia można składać do 18 grudnia.
Jeszcze kilka lat temu zamawianie potraw na stół wigilijny nie było popularne. Tradycja nakazuje bowiem, by przygotowywać je w domu.
- Święta są kwintesencją tego, co się w ogóle dzieje w życiu rodziny i tego, jak traktujemy tradycję - zauważa dr Katarzyna Sztop-Rutkowska, która przyznaje, że do dziś pamięta,  jak lepiła z mamą i babcią po 150 pierogów. Takie sytuacje mają wpływ na wzmocnienie więzi i rodzinnych relacji. - Kiedyś w niedzielę obiad jadło się zawsze razem, teraz - coraz rzadziej. Żyjemy szybciej, kobiety pracują zawodowo. Czasy się zmieniły i trudno wyobrazić sobie, by rodziny funkcjonowały tak jak 50 lat temu - dodaje.

Ile kosztują potrawy:
 

  • Pierogi z kapustą i grzybami 18-21 zł/kg
  • Kapusta z grzybami 16-25 zł/kg
  • Ryba po grecku 28-33 zł/kg
  • Ryba smażona 26-35 zł/kg
  • Śledź w oleju z cebulą 20-26 zł/kg
  • Szczupak faszerowany 52-60 zł/kg
  • Sałatka jarzynowa 13-19 zł/kg
  • Kutia 18-27 zł/kg
  • Karkówka pieczona 37-45 zł/kg
  • Udka z kurczaka faszerowane 20-35 zł/kg
  • Galantyna z kurczaka 25-27 zł/kg
  • Pasztet wykwintny 20-33 zł/kg
  • Szarlotka 22-26 zł/kg

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie