Uczestnicy warsztatów będą poznawać tajniki biochemii, fizjologii, genetyki i botaniki. Sprawdzą np. co takiego jest w czosnku, że chroni nas przed chorobami. Będą szukać
i identyfikować witaminy w jarzynach, na własne oczy zobaczą efekty mutacji genetycznej na przykładzie muszki owocowej. Będzie też coś dla amatorów modnej obecnie sztuki kulinarnej - uczniowie dowiedzą się, jakie zapomniane dziś rośliny używane były w kuchni naszych prababek. Prezentacje przygotowało również Uniwersyteckie Muzeum Przyrodnicze.
W sumie warsztaty odbędą się w 34 maksymalnie 15-osobowych grupach ćwiczeniowych. Każda grupa samodzielnie ustalała w jakich zajęciach i w jakiej kolejności chce uczestniczyć.
Zgłosili się uczniowie z 5 gimnazjów (w tym jednego specjalnego) oraz liceum ogólnokształcącego.
Zajęcia rozpoczną się w środę (13 lutego 2013 r.) i potrwają 3 dni,
w godzinach od 10 do 14.
Szczegóły dotyczące warsztatów znajdziesz na stronie Spotkań z biologią
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?