W skrócie
Chcesz poznać sekret udanego ciasta francuskiego do galette des rois? David Gaboriaud podkreśla, że liczy się przede wszystkim wykorzystanie dobrej jakości składników. – Polecam również schłodzić gotowe galette około godzinę przed włożeniem do piekarnika, wtedy ciasto francuskie się ładnie listkuje – dodaje David.
W galerii zobaczysz składniki potrzebne do galettes
Galette des rois – przepis od Davida Gaboriauda
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut. Czas pieczenia: 30-35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki na ciasto:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
- figurka z ceramiki lub 1 migdał
Składniki na krem migdałowy:
- 80 g masła o temperaturze pokojowej
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g zmielonych płatków migdałowych
- szczypta soli
- płaska łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki amaretto lub rumu
Przygotowanie:
- Ubij miękkie masło z cukrem. Dodaj zmielone płatki migdałów, mąkę i szczyptę soli. Następnie dodaj jajko i amaretto lub rum.
- Wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki.
- Wytnij dwa kółka z ciasta francuskiego o średnicy około 21 cm. Na blaszce przełożonej papierem do pieczenia połóż jedno kółko.
- Szprycuj kremem, zaczynając od środka, zostaw około 3 cm czystych brzegów. Wbij w krem ceramiczną figurkę lub migdał.
- Przykryj drugim kółkiem ciasta francuskiego i przyciśnij mocno boki. Nożykiem zrób małą dziurkę pośrodku ciasta.
- Tępą stroną noża, narysuj linie, zaczynając od środka ciasta. Posmaruj górną część placka roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Serwuj z wytrawnym cydrem lub ulubionymi bąbelkami.
Ciasto na święto Trzech Króli, czyli czym jest Galette des rois?
Galette des rois w północnych regionach Francji, przyrządza się na bazie ciasta francuskiego. Można je wykonać samodzielnie, jednak trzeba pamiętać, że jest to pracochłonne. Aby ułatwić sobie zadanie, warto sięgnąć po gotowe ciasto mające w składzie masło zamiast tłuszczu palmowego. Na południu Francji w dniu Epifanii, czyli Objawienia Pańskiego podawane są brioche des rois, czyli bułeczki drożdżowe z rodzynkami, połączone ze sobą, aromatyzowane skórką pomarańczową lub cytrynową. Po wyrośnięciu mają przypominać kształtem koronę.
Tradycyjne ciasto i bułeczki pieczone na 6 stycznia
Tradycja wypiekania ciasta na święto Trzech Króli sięga XIV wieku. Poza bułeczkami brioche des rois można też spotkać na południu Francji gâteau des rois. Jest to ciasto drożdżowe uformowane w wieniec przypominający koronę, faszerowane kandyzowanymi owocami. Ciekawostką jest, że na wschodzie kraju przyrządza się galette z ciasta parzonego (tak jak ptysie lub eklerki).
David Gaboriaud lubi galette z kremem migdałowym
David Gaboriaud, szef kuchni i autor książki „Coś francuskiego”, jest Francuzem mieszkającym w Polsce od 15 lat. Jego mama jest Polką. Ona przekazywała mu zamiłowanie do kultury i kuchni polskiej. Zdradził nam, jaki jest jego ulubiony sposób na galette des rois.
– To klasyczne galette z kremem migdałowym, chociaż lubię również przygotować krem na bazie zmielonych orzechów laskowych i kawałków gorzkiej czekolady. Najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny lub przyjaciół, z zachowaniem tradycji użycia ceramicznej figurki w cieście. Osoba, która trafia na kawałek z figurką, staje się symbolicznym królem lub królową dnia.
Tradycja galette des rois
Z tym ciastem powiązanych jest kilka obrzędów. Wewnątrz umieszczano niegdyś wspomnianą już porcelanową figurkę, przedstawiającą króla lub Jezuska. Współcześnie deser podawany jest z figurkami do kolekcjonowania i nie mają już charakteru religijnego. Wkłada się figurki przedstawiające bohaterów z bajek, filmów lub postacie ze świata mody. W mniej zamożnych gospodarstwach sięgano dawniej po całego migdała, groch lub bób.
Osobie, która znalazła dodatek, wróżono dobrobyt na cały nowy rok. Znalazca był określany królem lub królową dnia i dostawał koronę z papieru, która miała wyróżnić go spośród innych gości. Ciasto zazwyczaj było dzielone na wszystkich domowników, jednak jeden z kawałków powinien być zostawiony dla niespodziewanego gościa. Taką porcję określano nawet mianem part du pauvre, co miało podkreślać ubóstwo częstowanego przybysza. Aktualnie galette des rois podawane jest w szkołach, w firmach, a nawet serwowane jest u prezydenta w Pałacu Elizejskim.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Davida Gaboriaud.