Spis treści
Błyskawiczny obiad z jednej patelni
Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Polecam przepis na kurczaka z cukinią w sosie słodko-kwaśnym. Danie jest bardzo smaczne, szybkie i do przygotowania na jednej patelni. Podaję je z ryżem, ugotowanym na sypko. Dobrym pomysłem jest także wzbogacenie potrawy np. świeżą papryką, pokrojoną w słupki i podduszoną razem z pomidorami. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak przygotować kurczaka z cukinią w sosie słodko-kwaśnym.
Przepis na kurczaka z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
czas przygotowania: 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
[b]Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 filety z kurczaka,
- 3 pomidory,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 100 ml pasty pomidorowej lub przecieru pomidorowego,
- ok. 100 ml wody,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 woreczki ugotowanego ryżu (200 g).
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić danie z cukinią i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym?
- Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kurczaka w paseczki.
- Wymieszaj mięso z sosem sojowym i słodką papryką.
- Umyj warzywa i pokrój na kawałki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na złoty kolor.
- Dodaj do mięsa pokrojoną cebulę i czosnek oraz cukinie i pomidora. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wodą.
- Duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodaj do dania przecier pomidorowy, ocet, cukier, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
- W miseczce rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej w czterech łyżkach wody i dodaj do dania. Wymieszaj i pogotuj 5 minut.
- Na koniec sprawdź smak dania, w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub cukru.
- Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Cukinia to samo zdrowie
Sezon na cukinię trwa do końca lata. W sierpniu, gdy jest najświeższa, najtańsza i najsmaczniejsza, warto wprowadzać ją do naszej kuchni jak najczęściej.
Właściwości cukinii:
- ma niski indeks glikemiczny, mogą ją jeść osoby zmagające się z cukrzycą,
- jest niskokaloryczna – w 100 g produktu jest około 16 kcal,
- jest bogata w potas, żelazo i magnez,
- stanowi źródło witamin A,C, K oraz witamin z grupy B,
- ma działanie antyoksydacyjne.
Cukinia m.in. zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a dzięki witaminie A wpływa na prawidłowe widzenie.
Potrawy z cukinii
Cukinia to smaczne warzywo, będące odmianą dyni. W kuchni wykorzystywane jest do wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Warzywo to można gotować, dusić, smażyć lub jeść na surowo. Warto zrobić np. surówkę z cukinii z ziołowym sosem winegret lub chrupiącą i bardzo zdrową surówkę z cukinii i ogórka.
Z cukinii można zrobić także pyszne leczo z cukinią, a także sycącą i pożywną zupę krem.
Warzywo to świetnie sprawdza się także do wypieków. Polecam ciasto z cukinii, które charakteryzuje wyjątkowy smak i idealna wilgotność.
Czy cukinię można mrozić?
Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do mrożenia. Warto kupić jej więcej i przygotować sobie porcje na zimę.
By zamrozić cukinię, najpierw ją umyj i osusz. Następnie pokrój warzywo w drobną kostkę i przełóż do woreczków strunowych lub pudełek na mrożonki. Takie porcje możesz mrozić i wykorzystać później do zup, sosów i gulaszów.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: