MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybki kurczak z cukinią w sosie słodko-kwaśnym. Polecamy prosty przepis na pyszny obiad do zrobienia w 30 minut. Najesz się do syta

Katarzyna Puczyńska
Pyszny obiad z cukinią i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Zobacz, jak go przegotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny obiad z cukinią i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Zobacz, jak go przegotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na kurczaka z cukinią w sosie słodko-kwaśnym. Taki obiad z pewnością posmakuje każdemu. Można go zrobić na jednej patelni, w niecałe pół godziny i podać z ryżem lub makaronem. Gwarantuję, że się nie napracujesz. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj mój pomysł na błyskawiczny obiad z cukinią i kurczakiem.

Spis treści

Błyskawiczny obiad z jednej patelni

Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Polecam przepis na kurczaka z cukinią w sosie słodko-kwaśnym. Danie jest bardzo smaczne, szybkie i do przygotowania na jednej patelni. Podaję je z ryżem, ugotowanym na sypko. Dobrym pomysłem jest także wzbogacenie potrawy np. świeżą papryką, pokrojoną w słupki i podduszoną razem z pomidorami. Gorąco polecam.

Przepis na kurczaka z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

czas przygotowania: 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
[b]Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 3 pomidory,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 100 ml pasty pomidorowej lub przecieru pomidorowego,
  • ok. 100 ml wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu (200 g).

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić danie z cukinią i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym?

  1. Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kurczaka w paseczki.
  2. Wymieszaj mięso z sosem sojowym i słodką papryką.
  3. Umyj warzywa i pokrój na kawałki.
  4. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na złoty kolor.
  6. Dodaj do mięsa pokrojoną cebulę i czosnek oraz cukinie i pomidora. Chwilę podsmaż, a następnie zalej wodą.
  7. Duś pod przykryciem przez 10 minut.
  8. Dodaj do dania przecier pomidorowy, ocet, cukier, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
  9. W miseczce rozpuść łyżkę mąki ziemniaczanej w czterech łyżkach wody i dodaj do dania. Wymieszaj i pogotuj 5 minut.
  10. Na koniec sprawdź smak dania, w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub cukru.
  11. Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Cukinia to samo zdrowie

Sezon na cukinię trwa do końca lata. W sierpniu, gdy jest najświeższa, najtańsza i najsmaczniejsza, warto wprowadzać ją do naszej kuchni jak najczęściej.

Właściwości cukinii:

  • ma niski indeks glikemiczny, mogą ją jeść osoby zmagające się z cukrzycą,
  • jest niskokaloryczna – w 100 g produktu jest około 16 kcal,
  • jest bogata w potas, żelazo i magnez,
  • stanowi źródło witamin A,C, K oraz witamin z grupy B,
  • ma działanie antyoksydacyjne.

Cukinia m.in. zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a dzięki witaminie A wpływa na prawidłowe widzenie.

Potrawy z cukinii

Cukinia to smaczne warzywo, będące odmianą dyni. W kuchni wykorzystywane jest do wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Warzywo to można gotować, dusić, smażyć lub jeść na surowo. Warto zrobić np. surówkę z cukinii z ziołowym sosem winegret lub chrupiącą i bardzo zdrową surówkę z cukinii i ogórka.

Z cukinii można zrobić także pyszne leczo z cukinią, a także sycącą i pożywną zupę krem.

Warzywo to świetnie sprawdza się także do wypieków. Polecam ciasto z cukinii, które charakteryzuje wyjątkowy smak i idealna wilgotność.

Czy cukinię można mrozić?

Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do mrożenia. Warto kupić jej więcej i przygotować sobie porcje na zimę.

By zamrozić cukinię, najpierw ją umyj i osusz. Następnie pokrój warzywo w drobną kostkę i przełóż do woreczków strunowych lub pudełek na mrożonki. Takie porcje możesz mrozić i wykorzystać później do zup, sosów i gulaszów.

Pyszny obiad z cukinią i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Zobacz, jak go przegotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szybki kurczak z cukinią w sosie słodko-kwaśnym. Polecamy pr...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny