Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie wypieki

Redakcja
Po serii dań śniadaniowych, obiadowych przyszła wreszcie kolej na słodkości. Robert Makłowicz i Piotr Bikont, autorzy "Nowoczesnej kuchni polskiej" proponują, by temat ten zacząć od wypieków.

- Ciasta są nieodzownym elementem polskiej kuchni - przypominają. - Babki, pierniki, wielkanocne mazurki to nasza wielka duma narodowa.
Według smakoszy, największy polski wkład w dorobek światowej kultury kulinarnej wniosły baby drożdżowe. Rozpowszechnił je we Francji król Stanisław Leszczyński i Francuzi do dziś nam to pamiętają.
Wśród wielu słodkich przepisów znajdą się też "recepty" na strudle i tarty. A z całej gamy mazurków Piotr Bikont poleca szczególnie mazurek czekoladowy.
- Zbliża się Wielkanoc, nadchodzi więc czas mazurków - tłumaczy. - Robi się je w Polsce (i nigdzie indziej!) w nieskończonej ilości odmian. ala

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny