- Ciasta są nieodzownym elementem polskiej kuchni - przypominają. - Babki, pierniki, wielkanocne mazurki to nasza wielka duma narodowa.
Według smakoszy, największy polski wkład w dorobek światowej kultury kulinarnej wniosły baby drożdżowe. Rozpowszechnił je we Francji król Stanisław Leszczyński i Francuzi do dziś nam to pamiętają.
Wśród wielu słodkich przepisów znajdą się też "recepty" na strudle i tarty. A z całej gamy mazurków Piotr Bikont poleca szczególnie mazurek czekoladowy.
- Zbliża się Wielkanoc, nadchodzi więc czas mazurków - tłumaczy. - Robi się je w Polsce (i nigdzie indziej!) w nieskończonej ilości odmian. ala
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?