Jesień to chyba dobra pora, dla ciężarnych, jeśli chodzi o ułożenie zbilansowanej diety?
Grażyna Metelska, dietetyk z Polikliniki Arciszewscy: To znakomita pora. W tej chwili jest obfitość warzyw i owoców. I - co bardzo ważne - tych regionalnych, które można i warto kupić z pierwszej ręki.
Które warzywa przede wszystkim powinny wybierać kobiety w ciąży?
- Warto sięgać po pomidory, ponieważ zawierają mnóstwo likopenu, który jest świetnym, bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Dlaczego jest tak ważny?
- Przeciwutleniacze zapobiegają chorobom serca, starzeniu się. Chroni też płód. Pomidory zawierają też mnóstwo potasu, który zapobiega nadciśnieniu. A kobiety w ciąży mają do nie tendencję.
Co jeszcze warto teraz jeść?
- Następnym produktem, który bym polecała, jest zielona pietruszka. Jedna łyżka pokrojonej natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poza tym zielona pietruszka ma mnóstwo żelaza, chlorofil, witaminy i minerały. Suszona czy mrożona nie jest już tak bogata w potrzebne składniki. Najlepszymi produktami są surowe warzywa i owoce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?