- Nie mamy żadnych sygnałów, żeby to mięso do nas dotarło - uspokaja Andrzej Jarosz, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku.
Mięso zostało wyprodukowane w 1983 roku w Szwecji. Miało trafić do wojska. Ale w 1999 roku nasi sąsiedzi zza morza postanowili pozbyć się puszek z wieprzowiną i wołowiną. W 2007 roku kupiła je firma z Krakowa.
Aferę wykryli dziennikarze programu "Uwaga!". Ustalili, że polskie firmy gastronomiczne używały starego mięsa do produkcji pierogów, gołąbków, kiełbas i innych wyrobów. A te trafiały potem do szkół, przedszkoli, domów starców i sklepów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?