Restaurant Week to wydarzenie kulinarne, które zachęca do wypróbowania apetycznych potraw w wyjątkowych cenach. Na gości spragnionych niezwykłych doświadczeń restauracyjnych czeka popisowe trzydaniowe menu za 59 złotych od osoby, złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Potrawy dostępne są spoza karty. Do tego przewidziano prezenty od partnerów festiwalu. Można też skorzystać z festiwalowego drinka Martini Fiero & Kinley Tonic Water. Konsumpcja jedzenia podczas festiwalu zaplanowana jest na 90 minut. Festiwal zapewnia posiłki:
- wegetariańskie,
- wegańskie,
- mięsne
- i rybne.
- Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co, z kim i gdzie jemy, sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na kampanijne hasło edycji #FoodFeelsGood, która dedykowana jest dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie - zaznacza Ewa Pawella, współorganizatorka akcji.
Restaurant Week 2022 w Polsce – gdzie trwa festiwal?
Restaurant Week 2022 odbywać się będzie w takich miastach jak:
- Warszawa,
- Wrocław,
- Olsztyn,
- Lublin,
- Nałęczów,
- Gdańsk,
- Gdynia,
- Sopot,
- Szczecin,
- Bielsko-Biała,
- Katowice,
- Tychy,
- Tarnowskie Góry,
- Gliwice,
- Bytom,
- Zabrze,
- Siemianowice Śląskie,
- Sosnowiec,
- Rzeszów,
- Radom,
- Poznań,
- Łodź,
- Kraków,
- Częstochowa
- i Białystok.
Co przygotowały restauracje w ramach Restaurant Week?
Na przykład w warszawska restauracja Hoża Argentine Steakhouse w menu A proponuje na przystawkę tatara z pieczonego buraka, emulsją szczypiorkową, dynię z mango i ciasto filo. Na danie główne zaplanowano pieczonego łososia, gnocci z ricottą, brukselką w parmezanie i sosem mango. Menu B to propozycja dla miłośników mięsa. Na przystawkę proponowana jest sałatka z carpaccio wołowego, parmezanem, orzeszkami pinii polane sosem balsamicznym z granatem. Daniem głównym w tym zestawie będą plastry polędwicy, pierogi z czarną soczewicą i parmezanem z bobem z serrano oraz z musem z selera z białą czekoladą. W obu wersjach na deser proponowany jest mus pistacjowy, sorbet malinowy i kruszonka z orzechów laskowych.
Natomiast w restauracji Słodki Słony Familia prowadzonej przez Magdę Gessler i Tadeusza Müllera można skosztować między innymi przegrzebków z pieczonego tofu i selera z musem mango oraz w drugim menu combru z królika w szynce parmeńskiej z suszoną śliwką, musem chrzanowym i konfiturą z czarnego bzu.
Jak rezerwować?
Stolik można zarezerwować poprzez stronę internetową Restaurant Week oraz za pomocą aplikacji na smartfony w terminie 23 marca – 10 kwietnia 2022 roku. Rezerwacja powinna być wykonana przynajmniej dzień wcześniej. Wystarczy wybrać ulubioną restaurację lub najbardziej kuszące menu w cenie 59 złotych od osoby na wspomnianych stronach i potwierdzić rezerwację.
Stronakuchni.pl jest patronem medialnym akcji
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Prowadzą restauracje i kawiarnie z kuchnią ukraińską. Teraz chcą pomóc rodakom
- Kolacja z rekinem lub posiłek na wysokości. Zobacz najbardziej wyjątkowe restauracje
- W tych krajach Europy zjecie w restauracji bez uciążliwych obostrzeń COVID
- Fine Dining Week w Polsce, festiwal wyrafinowanych smaków. Ile zapłacimy za dania?
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?