W skrócie
Dominika Targosz zdradza, że dahl z soczewicy często gości u niej na zimowe śniadanie. Białko sprawia, że można być nasyconym i rozgrzanym na długo. Autorka przepisu zachęca podawać go z plastrami marynowanej dyni i piklowaną różową cebulką. Dodamy, że latem ostry dahl zintensyfikuje potliwość i dzięki temu będzie nam chłodniej w gorące din. Kucharka podpowiada też, że metoda wlewania gorącego oleju do zupy określana jest jako tadka i dzięki niej zupa jest idealnie gładka. Zobacz przepis na dahl z soczewicy idealny do świętowania np.: Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu przypadającego 1 października.
Dahl z czerwonej soczewicy – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g czerwonej lub żółtej soczewicy,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- mały kawałek imbiru,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- olej do smażenia,
- 1,5 l wody,
- sól.
Tadka:
- 3 łyżki oleju lub oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki kozieradki i/lub gorczycy,
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie).
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić domowy dahl z soczewicy?
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją do garnka, a kiedy zrobi się szklista, dodaj posiekany imbir i kolendrę oraz kurkumę.
- Smaż 2–3 minuty, dodaj soczewicę oraz sól, wymieszaj i wlej 1,5 l wody. Postaw na niewielkim ogniu, przykryj i gotuj ok. 25 minut.
- Po upływie tego czasu przemieszaj dahl. Jeśli jest jeszcze wodnisty, przykryj go i gotuj kolejne 10 minut. Jeżeli dahl nie jest wystarczająco kremowy, dodaj więcej wody i wydłuż czas gotowania — ziarenka soczewicy powinny się całkowicie rozpaść.
- Przygotuj tadkę: do rondelka wlej olej, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i przyprawy. Postaw na małym ogniu i powoli podgrzewaj.
- Kiedy czosnek zarumieni się na brzegach, wlej gorący olej do garnka z dahlem i energicznie zamieszaj. Wyłącz ogień, ostrożnie spróbuj (uwaga: dahl jest bardzo gorący!) i dopraw do smaku.
„Roślinna sprawy” – przepisy Dominiki Targosz
Autorka książki zebrała przepisy na proste i smakowite dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Na pożywny obiad można przygotować lekką sałatkę z chlebem panzanella. Na śniadanie można także przyrządzić twarożek wiejski z tofu, a na wytrawny deser – krakersy wieloziarniste. Smakosze słodkich i wyrazistych w smaku wypieków będą zachwyceni gryczanym chlebkiem bananowym.
Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?