Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week 2021 w Białymstoku. Można już rezerwować stoliki w dziewięciu restauracjach (LISTA, MENU)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Które restauracje w Białymstoku biorą udział w Festiwalu Restaurant Week?
Które restauracje w Białymstoku biorą udział w Festiwalu Restaurant Week? Mat. organizatora/zdjęcie poglądowe
Nareszcie wracają restauracje. A z nimi startuje wydarzenie kulinarne - Festiwal Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa niemal trzy tygodnie. W dziewięciu restauracjach w Białymstoku można już rezerwować stoliki. Cena za osobę to 59 zł.

Wiosenna edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem: “Idź! na bestsellery najlepszych restauracji”. Festiwal będzie więc wielkim świętem powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są najlepsze flagowe dania topowych chefów kuchni. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie.

- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji “w pigułce”. Tak, aby goście prócz samej atmosfery restauracyjnej, mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach.- mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

Zobacz listę białostockich restauracji uczestniczących w Restaurant Week 2021 w naszej galerii:

W festiwalu bierze udział 400 restauracji z całej Polski, w tym dziewięć z Białegostoku. To nieco mniej niż w poprzednich edycjach. Jest to spowodowane problemami, z jakimi borykają się restauratorzy. Część właścicieli lokali gastronomicznych wciąż poszukuje pracowników.

- Brakuje rąk do pracy, przez co nie wszyscy restauratorzy mogli wziąć udział w festiwalu, który wymaga dużo pracy. Część lokali ma też ograniczoną liczbę miejsc. Przy obecnych obostrzeniach dodatkowi goście mogliby się nie pomieścić. W poprzednich edycjach brały udział również restauracje hotelowe. Obecnie nie mają czasu na festiwal, ponieważ praktycznie przez siedem dni w tygodniu odbywają się u nich wesela - tłumacz Aleksandr Hruszka, koordynatorka Restaurant Week w Białymstoku.

Dodaje, że tegoroczna edycja Restaurant Week już na starcie cieszy się ogromnym powodzeniem. Mieszkańcy spragnieni kulinarnych doświadczeń, chętnie korzystają z możliwości wcześniejszej rezerwacji miejsc.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny