MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Parzenie” na zimno to metoda pozwalająca na wydobycie z...
fot. Luis Reyes on Unsplash

Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!

Cold brew

„Parzenie” na zimno to metoda pozwalająca na wydobycie z liści niesamowitego smaku i aromatu oraz zachowanie maksymalnie dużo walorów odżywczych charakterystycznych dla herbaty. Cold brew można przygotować z każdego rodzaju herbaty (zielonej, czarnej, czerwonej), a nawet ze zmielonej kawy! Jedyne, czym trzeba dysponować to czas.

Do dzbanka (lub dużego słoika) należy wsypać ok. 1 łyżki liści na każde 250 ml zimnej wody. Tak przygotowaną miksturę trzeba przykryć talerzykiem i wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej całą noc. W ten sam sposób można przygotować również kawę. Proporcje to ok. 2 łyżeczki mielonych ziaren na szklankę. Do smaku można dodać stewii lub mleka.

Zobacz również

Spotkanie z Magdaleną Szponar w bibliotece na Bielawach w Bydgoszczy

Spotkanie z Magdaleną Szponar w bibliotece na Bielawach w Bydgoszczy

Emeryci odlewnicy bawili się na Ranczu u Radka w Zbrudzewie

NOWE
Emeryci odlewnicy bawili się na Ranczu u Radka w Zbrudzewie

Polecamy

Nie żyje dr Sławomir Oliwniak z wydziału prawa UwB

Nie żyje dr Sławomir Oliwniak z wydziału prawa UwB

Gdzie podróżują użytkownicy TikToka? Zwycięzca to ogromne zaskoczenie!

Gdzie podróżują użytkownicy TikToka? Zwycięzca to ogromne zaskoczenie!

Derby mogą uratować lub pogrążyć jedną z naszych drużyn

Derby mogą uratować lub pogrążyć jedną z naszych drużyn