MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kompot ugotowany z sezonowych owoców to smak dzieciństwa i...
fot. Jacek Dylag by Unsplash

Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!

Domowy kompot

Kompot ugotowany z sezonowych owoców to smak dzieciństwa i wakacji u babci na wsi. Na szczęście można go odtworzyć w domowym zaciszu, jednak wykorzystując mniej cukru, niż miała to w zwyczaju nasza babcia. Na kompot świetnie nadają się polskie, sezonowe owoce: truskawki, maliny, śliwki, rabarbar, jabłka, kolorowe porzeczki, czereśnie i wiśnie, a także mieszanki tych owoców.

Do dużego garnka wystarczy wrzucić ok. kilogram świeżych lub mrożonych, zalać taką sama lub większą ilością wody i gotować przez 30-60 minut. Dodanie korzennych przypraw w symbolicznych ilościach podkręci smak domowego napoju. Sprawdzi się mielony cynamon, kardamon, imbir (także świeży) oraz goździki. Najlepiej dla zdrowia i sylwetki nie dosładzać kompotu zwykłym cukrem, a skorzystać ze zdrowszych dla niego alternatyw np. ksylitolu, stewii lub erytrytolu.

Zobacz również

Serwis Opon Ku-Bar - bezpieczeństwo i jakość

Serwis Opon Ku-Bar - bezpieczeństwo i jakość

"Rzeszów Re Migracje" - premierowy koncert Eskaubei w Studiu  Polskiego Radia

"Rzeszów Re Migracje" - premierowy koncert Eskaubei w Studiu Polskiego Radia

Polecamy

Niespokojnie na granicy z Białorusią. W stronę polskich patroli poleciały konary

Niespokojnie na granicy z Białorusią. W stronę polskich patroli poleciały konary

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich