W skrócie
Domowe ciasto marchewkowe wypełnione rodzynkami, orzechami pekan i udekorowane serkiem śmietankowym wymieszanym z masłem może być podany na wiele uroczystości rodzinnych. Świetnie sprawdza się jako tort urodziny lub odświętny wypiek na Wielkanoc. Wystarczy podzielić ciasto na dwie mniejsze tortownice i upiec jako blaty do przełożenia kremem. Można także upiec je w tortownicy i przekroić na pół, a następnie udekorować rozpływającym się w ustach kremem. Polecam uprościć sobie przygotowanie ciasta, korzystając z wysokiej jakości gotowej mieszanki przypraw do piernika.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta marchewkowego z kremem z serka
Ciasto marchewkowe z kremem z serka – prosty przepis na deser
Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: ponad 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki pestek dyni,
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika,
- 1,5 szklanki marchewki startej na małych oczkach,
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 szklanki rodzynek.
Prosty krem do ciasta marchewkowego:
- 250 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny,
- 80 g miękkiego masła Łaciate,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 20 ml soku z cytryny.
Do dekoracji:
- Połówki orzechów pekan lub orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki ciemnego kakao.
Jak zrobić ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym?
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami i ciemnym kakao.
- Jajka ubiłam z cukrem na jasną i puszystą masę przez około 5 minut.
- Pod koniec ubijania powoli wlałam olej rzepakowy i na niższych obrotach miksera dodawałam po łyżce suchych składników.
- Gdy powstanie jednolite ciemne i gęste ciasto wyłączam mikser i dodaję drobno startą marchewkę, pestki słonecznika, namoczone i odcedzone rodzynki i pestki dyni.
- Następnie dodaję posiekane orzechy i dokładnie mieszam szpatułką.
- Kwadratową formę nasmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia i wypełniłam masą na ciasto marchewkowe.
- Następnie wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175° Celsjusza na 30 minut.
- Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do wystudzenia w formie.
- Następnie udekorowałam serkiem śmietankowym.
- Gdy ciasto stygło, połączyłam w misce miękkie masło z serkiem śmietankowym, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Składniki energicznie mieszałam przy pomocy silikonowej łopatki.
- Wierzch wystudzonego ciasta posmarowałam równomiernie kremem serkowym i udekorowałam połówkami orzechów.
- Przed podaniem ciasto marchewkowe z serkiem oprószyłam łyżeczką mielonego cynamonu wymieszanego z kakao.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: