W skrócie
Placuszki bananowe to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można jeść je same, z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy polane miodem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki mają mało cukru i można usmażyć je na lekko natłuszczonej patelni. Banany, najlepiej mocno dojrzałe, wystarczy rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Ciasto warto doprawić odrobiną cynamonu.
Zobacz w galerii, jak zrobić placuszki bananowe.
Przepis na placuszki bananowe
Czas przygotowania: 5 minut + smażenie placuszków.
Porcja na ok. 16 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 banany,
- 3 jajka,
- 200 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia.
Jak zrobić placuszki bananowe?
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko, cukier i szczyptę cynamonu i rozmieszaj widelcem lub rózgą kuchenną.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dosypuj do ciasta, cały czas mieszając.
- Banany umyj i obierz. Rozgnieć je widelcem i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej – jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą, to możesz pominąć olej lub jedynie odrobinę ją natłuścić.
- Kładź łyżką porcje ciasta na patelnię i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zobacz także: Amerykańskie pancakes to śniadaniowy przysmak. Przepis na puszyste placuszki do zrobienia w 20 minut
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?