Nasiona zbóż i traw znajdziemy w kuchniach wszystkich regionów świata. Ale polską kuchnię wyróżnia wyjątkowo szeroka gama kasz.
- Kaszą numer jeden jest u nas kasza gryczana - zaznaczają słynni smakosze. - Jej też poświęciliśmy najwięcej miejsca w siódmej części naszej kolekcji. Proponujemy też przepisy na kaszę krakowską (także z gryki), jaglaną z prosa, perłową z jęczmienia, mannę z pszenicy, kukurydzianą i mamałygę. A nawet na arabską kaszę kuskus jadaną w Polsce od wieków.
W siódmej części cyklu czytelnicy znajdą także dania z ryżu, który w pewnym sensie również jest jedną z kasz.
- Wśród potraw z kaszy szczególnie polecam piróg biłgorajski - zachwala Piotr Bikont. - Jest to potrawa znana prawie wyłącznie na Lubelszczyźnie, a i tam nie wszędzie. A przecież piróg ten zasługuje na poczesne miejsce wśród najcenniejszych skarbów kulinarnych Rzeczpospolitej. Jest prosty, tani, a zarazem oryginalny i bardzo smakowity.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!