Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z kaszu i ryżu

Redakcja
Nasiona zbóż i traw znajdziemy w kuchniach wszystkich regionów świata. Ale polską kuchnię wyróżnia wyjątkowo szeroka gama kasz. - Kaszą numer jeden jest u nas kasza gryczana - zaznaczają słynni smakosze. - Jej też poświęciliśmy najwięcej miejsca w siódmej części naszej kolekcji. Proponujemy też przepisy na kaszę krakowską (także z gryki), jaglaną z prosa, perłową z jęczmienia, mannę z pszenicy, kukurydzianą i mamałygę. A nawet na arabską kaszę kuskus jadaną w Polsce od wieków. W siódmej części cyklu czytelnicy znajdą także dania z ryżu, który w pewnym sensie również jest jedną z kasz. - Wśród potraw z kaszy szczególnie polecam piróg biłgorajski - zachwala Piotr Bikont. - Jest to potrawa znana prawie wyłącznie na Lubelszczyźnie, a i tam nie wszędzie. A przecież piróg ten zasługuje na poczesne miejsce wśród najcenniejszych skarbów kulinarnych Rzeczpospolitej. Jest prosty, tani, a zarazem oryginalny i bardzo smakowity.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny