MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysłowa zupa z sałatki jarzynowej. Sprytny pomysł na wykorzystanie resztek po świętach. Sylwia Majcher poleca przepis w stylu zero waste

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sałatka jarzynowa bardzo często gości na naszych świątecznych stołach. Warto wykorzystać ją w całości np. do przygotowania zupy krem. Wystarczy zblenderować składniki z wodą, podsmażoną cebulką i chlebem.
Sałatka jarzynowa bardzo często gości na naszych świątecznych stołach. Warto wykorzystać ją w całości np. do przygotowania zupy krem. Wystarczy zblenderować składniki z wodą, podsmażoną cebulką i chlebem. 123.rf
Po świętach czy rodzinnych uroczystościach często zostaje nam sporo jedzenia. Jedną z takich potraw, których zwykle przygotowujemy za dużo jest sałatka jarzynowa. Zamiast ją wyrzucać możesz przygotować z niej pyszną zupę. Sylwia Majcher, znana dziennikarka i pasjonatka kuchni zero waste doradza jak nie marnować jedzenia po świętach i zdradza przepis na zupę z sałatki jarzynowej. Sprawdź!

Spis treści

Sylwia Majcher, edukatorska ekologiczna, dziennikarka i autorka książek m.in. "Gotuję nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” poleciła na swoim Instagramie pomysł, by wykorzystać resztki sałatki jarzynowej do przygotowania zupy krem.

Pod postem pojawiły się pochlebne komentarze: "Sałatka jarzynowa była jedyną potrawą, która została. Zgodnie z podpowiedzią zrobiłam zupę krem. Nie spodziewałam się, że to może być dobre, ale jak i tak by się mogło zmarnować, to spróbowałam. Całkiem dobra zupa wyszła i obiad resztkowy był, dziękuję za podpowiedź", "bardzo przydatne rady", "Wow, o zupie z sałatki jarzynowej jeszcze nie słyszałam".

Przepis na zupę z sałatki jarzynowej

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • cebula,
  • kilka kromek suchego chleba,
  • woda lub bulion,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,

Sałatka jarzynowa. Tradycyjny przepis zawiera:

  • marchewkę gotowaną,
  • pietruszkę gotowaną,
  • seler gotowany,
  • jabłko,
  • ogórki kiszone,
  • groszek,
  • jajka gotowane,
  • majonez,
  • ziemniaki gotowane,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić zupę krem z sałatki jarzynowej?

  1. Na oliwie lub maśle należy podsmażyć cebulkę i kromkę suchego chleba.
  2. Następnie dodajemy sałatkę i wlewamy zimną wodę.
  3. Całość gotujemy 15 minut.
  4. Na koniec zupę należy zblendować i doprawić do smaku.
  5. Zupę można podawać np. z grzankami.

Zobacz także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 11 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste

Jak nie marnować jedzenia?

W święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc nasze stoły zapełnią się pysznymi potrawami. Warto dokładnie zaplanować jakie potrawy przygotujemy i ile jedzenia jest nam potrzebne, by nie marnować składników i tym samym nie zmarnować wydanych na nie pieniędzy.

Co zrobić, by nie marnować jedzenia? Sprawdziliśmy, co radzi Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher przedstawia 5 zasad kuchni zero waste:

  • planowanie dania według liczby gości,
  • wykorzystanie tego, co już jest w naszej lodówce i spiżarce,
  • kupowanie tylko dobrych, sprawdzonych jajek 0 czyli z chowu ekologicznego,
  • zadbanie o dobre przechowywanie produktów,
  • pamiętanie, że święta trwają tylko dwa dni, nie warto gotować za dużo.

Entuzjastka kuchni zero weste na swoim Instagramie zamieściła wyniki sondażu Kantar Public przygotowanego na zlecenie @toogoodtogo.pl w 2022 roku, z których wynika m.in., że ponad połowa Polaków przygotowuje na Wielkanoc za dużo jedzenia, 11% marnuje świąteczne potrawy, bo się znudziły, a 8% nie wie, jak przerobić to, co zostało.

- To badanie było robione w marcu tego roku (2022). Także dość aktualnie obrazuje nasze podejście do świątecznego przesytu. Niemal 40% ankietowanych przyznało, że wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy. Częściej do kosza trafiają dania gotowe niż produkty. W czołówce wyrzucanych potraw są: sałatka jarzynowa, pieczywo, szynka, warzywa i owoce - czytamy na Instagramie Sylwii Majcher.

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomysłowa zupa z sałatki jarzynowej. Sprytny pomysł na wykorzystanie resztek po świętach. Sylwia Majcher poleca przepis w stylu zero waste - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny