MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych,...
fot. Pixabay

Podlaskie dania regionalne. 14 przepisów potraw, z których słynie województwo podlaskie

Barszcz wiejski

Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych, 0,25 litra kwasu z ogórków, 2,5 litra wody, kostka mięsna, 12 dkg śmietany, ząbek czosnku, sól, cukier, liść laurowy.

Sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach, następnie obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać przygotowanym wywarem warzywno-mięsnym i wolno gotować około 30 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku i zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

Przepis został udostępniony przez powiat łomżyński.

Zobacz również

Strażacy Ochotnicy z Potaszni świętowali jubileusz 60-lecia

NOWE
Strażacy Ochotnicy z Potaszni świętowali jubileusz 60-lecia

Trzy auta ciężarowe spłonęły w Wysinie w gm. Liniewo

NOWE
Trzy auta ciężarowe spłonęły w Wysinie w gm. Liniewo

Polecamy

Porsche, bentley i BMW. Luksusowe auta od skarbówki. Co za ceny! Jest jednak haczyk

Porsche, bentley i BMW. Luksusowe auta od skarbówki. Co za ceny! Jest jednak haczyk

Polskie piłkarki ręczne z brązowym medalem! Fantastyczny mecz Polek w Antequerze

Polskie piłkarki ręczne z brązowym medalem! Fantastyczny mecz Polek w Antequerze

Plaża w Korycinie przeżywa oblężenie. Tak mieszkańcy regionu odpoczywają w weekend

Plaża w Korycinie przeżywa oblężenie. Tak mieszkańcy regionu odpoczywają w weekend