MKTG SR - pasek na kartach artykułów
1 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg...
fot. Archiwum

Podlaskie dania regionalne. 14 przepisów potraw, z których słynie województwo podlaskie

Babka ziemniaczana ułańska

Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg cebuli, ˝ kg podgarla lub boczku, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 oC. Po upływie około ˝ godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

Ciekawostki: Do mistrzowskiej babki dodano do środka wałeczki z mielonego mięsa indyczego.

Zobacz również

W samorządzie jak na boisku. Burmistrzowi Malborka grozi czerwona kartka

NOWE
W samorządzie jak na boisku. Burmistrzowi Malborka grozi czerwona kartka

Będzie wsparcie na walkę z nadwagą i otyłością dzieci w regionie

NOWE
Będzie wsparcie na walkę z nadwagą i otyłością dzieci w regionie

Polecamy

Bajeczna obsada Volley Cup im. Tomasza Wójtowicza!

Bajeczna obsada Volley Cup im. Tomasza Wójtowicza!

Kolejny wypadek motocyklisty. Tym razem na Zielonych Wzgórzach

Kolejny wypadek motocyklisty. Tym razem na Zielonych Wzgórzach

Sytuacja nadzwyczajna na greckiej wyspie. Do akcji wkracza marynarka wojenna!

Z OSTATNIEJ CHWILI
Sytuacja nadzwyczajna na greckiej wyspie. Do akcji wkracza marynarka wojenna!