Podlaska Marka Roku: Sokółka ma się czym pochwalić

Martyna Tochwin
to szansa na poznanie najlepszych smaków Podlasia
to szansa na poznanie najlepszych smaków Podlasia Archiwum
Po raz siódmy toczy się bój o tytuł Podlaskiej Marki Roku. Powiat Sokólski promuje swoje produkty i nie jest bez szans w tym prestiżowym plebiscycie.

Nasze laury i wyróżnienia

Nasze laury i wyróżnienia

W dotychczasowych sześciu edycjach konkursu nagrodzeni i wyróżnieni z naszego powiatu zostali:

Czterokrotnie Dżenneta Bogdanowicz - za deser tatarski Listkowiec z herbatą Kruszynianką, kołduny tatarskie, pierekaczewnik oraz miejsce Kruszyniany

Trzykrotnie Nadleśnictwo Krynki z siedzibą w Poczopku - za Silvarium i Szlak Ekumeniczny

Dwukrotnie Jan Ancypo z Janowszczyzny - za kumpiak podlaski oraz ser suszony podlaski

Grażyna Zaniewska z Gospodarstwa Agroturystycznego "Młynareczka" w Malawiczach Górnych - za chleb żarnowy

Krystyna i Andrzej Łukaszuk z Gorszczyzny - za ser koryciński swojski.

Aż 122 produkty z różnych zakątków województwa rywalizują o tytuł Podlaska Marka Roku. W kategorii smak startuje 41 produktów, miejsce - 15, przedsięwzięcie - 35 i produkt - 31 propozycji.

Wśród nich są również kandydaci z powiatu sokólskiego. W kategorii miejsce o nagrodę walczy: gospodarstwo agroturystyczne "Na wzgórzu" w Bachmatówce. To jedyne miejsce z naszego powiatu, ubiegające się o tę nagrodę.

Większa konkurencja jest wśród przedsięwzięć, realizowanych w naszym powiecie. Są to:

- XII Międzynarodowa Letnia Akademia Wiedzy o Tatarach i I Międzynarodowe Zawody Łucznictwa Konnego Tatarów Polskich, organizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Szlak Tatarski" w Sokółce.

- Sabantuj - tatarskie święto pługa w Kruszynianach,

- Konkurs na tkaninę dwuosnowową organizowany przez GOKSiT w Janowie.

Produkt

W kategorii produkt o najlepsze miejsce na podium konkursu walczą "Kruszyniany - mała ojczyzna Tatarów Polskich".

Mieszkańcy powiatu sokólskiego rywalizują także w konkurencji: smak - mały producent. I tak:

- zwiewną gęsinkę przygotowała Maria Radecka,

- udziec wrzosowy proponuje Adam Szczęsnowicz,

- Karczma pod Sokołem Cezarego Mizera oferuje tzw. sagan sokólski.

O przyznaniu nagród głównych i wyróżnień zdecyduje szesnastoosobowe jury pod przewodnictwem marszałka województwa podlaskiego, po zapoznaniu się z charakterystyką poszczególnych produktów, podczas zamkniętego posiedzenia.

Oficjalne wyniki podane zostaną do publicznej wiadomości 16 kwietnia, podczas uroczystej gali, która odbędzie się w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej.

Celem konkursu Podlaska Marka Roku jest wyłonienie i wypromowanie kulinariów, miejsc, przedsięwzięć oraz produktów i usług, które ze względu na swoją jakość, walory i związki z województwem podlaskim budują pozytywny wizerunek regionu. Tegoroczna edycja konkursu jest już siódmą odsłoną tego prestiżowego plebiscytu.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie