Podlaska Marka Roku: Sokółka ma się czym pochwalić

Martyna Tochwin
to szansa na poznanie najlepszych smaków Podlasia
to szansa na poznanie najlepszych smaków Podlasia Archiwum
Udostępnij:
Po raz siódmy toczy się bój o tytuł Podlaskiej Marki Roku. Powiat Sokólski promuje swoje produkty i nie jest bez szans w tym prestiżowym plebiscycie.

Nasze laury i wyróżnienia

Nasze laury i wyróżnienia

W dotychczasowych sześciu edycjach konkursu nagrodzeni i wyróżnieni z naszego powiatu zostali:

Czterokrotnie Dżenneta Bogdanowicz - za deser tatarski Listkowiec z herbatą Kruszynianką, kołduny tatarskie, pierekaczewnik oraz miejsce Kruszyniany

Trzykrotnie Nadleśnictwo Krynki z siedzibą w Poczopku - za Silvarium i Szlak Ekumeniczny

Dwukrotnie Jan Ancypo z Janowszczyzny - za kumpiak podlaski oraz ser suszony podlaski

Grażyna Zaniewska z Gospodarstwa Agroturystycznego "Młynareczka" w Malawiczach Górnych - za chleb żarnowy

Krystyna i Andrzej Łukaszuk z Gorszczyzny - za ser koryciński swojski.

Aż 122 produkty z różnych zakątków województwa rywalizują o tytuł Podlaska Marka Roku. W kategorii smak startuje 41 produktów, miejsce - 15, przedsięwzięcie - 35 i produkt - 31 propozycji.

Wśród nich są również kandydaci z powiatu sokólskiego. W kategorii miejsce o nagrodę walczy: gospodarstwo agroturystyczne "Na wzgórzu" w Bachmatówce. To jedyne miejsce z naszego powiatu, ubiegające się o tę nagrodę.

Większa konkurencja jest wśród przedsięwzięć, realizowanych w naszym powiecie. Są to:

- XII Międzynarodowa Letnia Akademia Wiedzy o Tatarach i I Międzynarodowe Zawody Łucznictwa Konnego Tatarów Polskich, organizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Szlak Tatarski" w Sokółce.

- Sabantuj - tatarskie święto pługa w Kruszynianach,

- Konkurs na tkaninę dwuosnowową organizowany przez GOKSiT w Janowie.

Produkt

W kategorii produkt o najlepsze miejsce na podium konkursu walczą "Kruszyniany - mała ojczyzna Tatarów Polskich".

Mieszkańcy powiatu sokólskiego rywalizują także w konkurencji: smak - mały producent. I tak:

- zwiewną gęsinkę przygotowała Maria Radecka,

- udziec wrzosowy proponuje Adam Szczęsnowicz,

- Karczma pod Sokołem Cezarego Mizera oferuje tzw. sagan sokólski.

O przyznaniu nagród głównych i wyróżnień zdecyduje szesnastoosobowe jury pod przewodnictwem marszałka województwa podlaskiego, po zapoznaniu się z charakterystyką poszczególnych produktów, podczas zamkniętego posiedzenia.

Oficjalne wyniki podane zostaną do publicznej wiadomości 16 kwietnia, podczas uroczystej gali, która odbędzie się w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej.

Celem konkursu Podlaska Marka Roku jest wyłonienie i wypromowanie kulinariów, miejsc, przedsięwzięć oraz produktów i usług, które ze względu na swoją jakość, walory i związki z województwem podlaskim budują pozytywny wizerunek regionu. Tegoroczna edycja konkursu jest już siódmą odsłoną tego prestiżowego plebiscytu.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie