MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierś z kurczaka z pieczarkami. Smakowita, pożywna i prosta do przygotowania. Zrób, jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety z kurczaka

Karolina Głogowska
Kurczak z pieczarkami to pomysł na pyszny i pożywny obiad
Kurczak z pieczarkami to pomysł na pyszny i pożywny obiad 123rf/alicjane/zdjęcie ilustracyjne
Pierś z kurczaka z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Jest prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna. Chrupiące kotlety z wyśmienitym farszem z pieczarek z pewnością zasmakują całej rodzinie.

W skrócie:

Znudziły ci się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka? Tym razem podaj na obiad coś innego. Polecam prostą do zrobienia pierś z kurczaka z pieczarkami. Wystarczy przygotować łatwy i pyszny farsz z pieczarek, zrobić kieszonki w każdym filecie i włożyć nadzienie. Faszerowane piersi kurczaka to pyszna alternatywa dla klasycznego fileta. Całość zajmie ci niewiele czasu, a rodzina z pewnością podziękuje za ten pyszny i bardzo pożywny obiad. Do kurczaka z pieczarkami idealnie pasuje puree ziemniaczane oraz młode ziemniaki. Podaj także jedną z prostych surówek, np. z młodej kapusty i ogórka.

Pierś z kurczaka z pieczarkami – przepis na obiad z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka,

  • 250 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki masła,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu,

  • natka pietruszki,

  • 1 jajko,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić pierś z kurczaka z pieczarkami?

  1. Pieczarki umyłam, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzane masło. Posoliłam, doprawiłam pieprzem. Dusiłam, aż zmiękły. Pod koniec dodałam poszatkowaną pietruszkę.

  2. W każdym filecie zrobiłam otwór ostrym nożem. Do powstałej kieszonki włożyłam pieczarkowy farsz. Zapięłam wykałaczką.

  3. W głębokim talerzu roztrzepałam jajko z solą i pieprzem.

  4. Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.

  5. Każdy kotlet z pieczarkami zanurzałam w jajku, a następnie obtaczałam w bułce.

  6. Na patelni rozgrzałam olej. Smażyłam kotlety na złoto z obu stron.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny