W skrócie:
Znudziły ci się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka? Tym razem podaj na obiad coś innego. Polecam prostą do zrobienia pierś z kurczaka z pieczarkami. Wystarczy przygotować łatwy i pyszny farsz z pieczarek, zrobić kieszonki w każdym filecie i włożyć nadzienie. Faszerowane piersi kurczaka to pyszna alternatywa dla klasycznego fileta. Całość zajmie ci niewiele czasu, a rodzina z pewnością podziękuje za ten pyszny i bardzo pożywny obiad. Do kurczaka z pieczarkami idealnie pasuje puree ziemniaczane oraz młode ziemniaki. Podaj także jedną z prostych surówek, np. z młodej kapusty i ogórka.
Pierś z kurczaka z pieczarkami – przepis na obiad z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka,
250 g pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki masła,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
natka pietruszki,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia.
Jak zrobić pierś z kurczaka z pieczarkami?
Pieczarki umyłam, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzane masło. Posoliłam, doprawiłam pieprzem. Dusiłam, aż zmiękły. Pod koniec dodałam poszatkowaną pietruszkę.
W każdym filecie zrobiłam otwór ostrym nożem. Do powstałej kieszonki włożyłam pieczarkowy farsz. Zapięłam wykałaczką.
W głębokim talerzu roztrzepałam jajko z solą i pieprzem.
Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.
Każdy kotlet z pieczarkami zanurzałam w jajku, a następnie obtaczałam w bułce.
Na patelni rozgrzałam olej. Smażyłam kotlety na złoto z obu stron.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!