W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na najprostszy na świecie chleb bezglutenowy. Robię go z płatków owsianych, siemienia lnianego, jogurtu i ulubionych przypraw. Wystarczy wszystko zmieszać i upiec. Chleb wychodzi przepyszny, zwarty, z rumianą, chrupiącą skórką. Zwykłe pieczywo mi nie służy, więc długo szukałam chleba bez glutenu, który będzie prosty do zrobienia, ale przede wszystkim smaczny.
Wypróbowałam wiele przepisów i większość z nich pozostawia równie wiele do życzenia. Chleb albo się rozpada, albo kompletnie nie ma smaku, by nie stwierdzić, że jest zwyczajnie niedobry. Za ten przepis ręczę, ponieważ wypróbowałam go mnóstwo razy i chleb zawsze wychodzi wspaniale. Świetnie smakuje, łatwo się kroi, no i ta skórka! Jak w prawdziwym, wiejskim chlebie. Mam na nią swój sposób, który zdradzam poniżej. Do chleba możesz dodać ulubione przyprawy, ja dodaję kminek, czasem żurawinę, a czasem suszone pomidory.
Mam długą keksówkę, więc chleb wyszedł dość niski, ale jeśli zrobisz go w mniejszej, to otrzymasz znacznie wyższe kromki. Pamiętaj tylko, by kroić chleb dopiero, kiedy ostygnie. To trudne, bo chlebek wychodzi taki rumiany i pachnący, że chce się go zjeść od razu.
Chleb z płatków owsianych – przepis na chleb bezglutenowy
Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 50 minut
Porcja: standardowa keksówka
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g płatków owsianych,
400 g jogurtu greckiego,
szklanka całych ziaren siemienia lnianego,
1 jajko,
sól, pieprz,
pół łyżeczki sody,
łyżeczka kminku (opcjonalnie),
ulubione zioła,
2 łyżki oliwy.
Dodatkowo:
garść suszonej żurawiny lub kilka suszonych pomidorów.
Jak zrobić najprostszy chleb bezglutenowy z płatków owsianych?
Piekarnik nagrzałam do 170 stopni, keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do miski wsypałam płatki owsiane.
Dodałam jogurt, siemię lniane, sodę i jajko. Wymieszałam.
Dodałam kminek, żurawinę, sól i pieprz. Ponownie wymieszałam. Masa na chleb powinna być gęsta i zwarta, w żadnym razie płynna. W razie potrzeby dodaj więcej płatków.
Masę na chleb przełożyłam do keksówki, wygładziłam.
Chleb z płatków owsianych piekłam 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana. Pod koniec polałam go 2 łyżkami oliwy.
Chleb najlepiej kroić dopiero, gdy ostygnie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?