Pierekaczewnik, białysy, kiszka, babka ziemniaczana - przepisy
Babka ziemniaczana - przepis
Nie zwykłą popularnością cieszy się na Podlasiu również babka ziemniaczana.
Przepis na babkę ziemniaczaną:
3 kg ziemniaków, 3 jajka, 30 dkg cebuli, pół kilograma podgardla lub boczku, pieprz, sól, odrobina wegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.
Najpierw trzeba przesmażyć cebulę z podgardlem, rozbić jajka w miseczce i wysmarować masłem blaszkę. Dopiero teraz tarkujemy ziemniaki - najlepiej potarkować pół starych i pół młodych, na ręcznej drobniutkiej tarce. Należy tarkować szybko, żeby ziemniaki nie ściemniały. Można też starkować jedną cebulę. Potem szybko wymieszać wszystkie składniki. 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Najpierw piec w wysokiej temperaturze - ok. 200 stopni, potem jak się potrawa zapiecze – zmniejszyć ogień. Piec około dwóch godzin.