2 z 9
Poprzednie
Następne
Pierekaczewnik, białysy, kiszka, babka ziemniaczana - przepisy
Kiszka ziemniaczana - przepis
Na podlaskich stołach królują potrawy z ziemniaków. Prym wśród nich wiedzie kiszka ziemniaczana. Co roku, wiosną w Supraślu pod Białymstokiem, odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.
Kiszka ziemniaczana to potrawa z tarkowanych ziemniaków i słoniny, sadła lub podsmażonego boczku oraz przypraw. Taką masą wypełniane są jelita wieprzowe, a całość pieczona jest w piekarniku. Przygotowując tę potrawę, należy pamiętać o kilku ważnych czynnościach - o napełnianiu kiszki maksimum w 2/3 objętości i nakłuwaniu jej widelcem, co zapobiega pękaniu podczas pieczenia. Dla lepszego wyglądu, w połowie pieczenia, kiszkę należy przewrócić na drugą stronę.