Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!
Sękacz
Składniki: jajka, mąka, cukier masło, śmietana, sok z cytryny.
Sposób przygotowania: Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka. Następnie dodać mąkę i śmietanę- ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
Tak powstałą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek. Do tej czynności wymagana jest specjalna prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało. Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.
Przepis został udostępniony przez powiat sejneński.