Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
13 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: jajka, mąka, cukier masło, śmietana, sok z...
fot. wrotapodlasia.pl

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Sękacz

Składniki: jajka, mąka, cukier masło, śmietana, sok z cytryny.

Sposób przygotowania: Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka. Następnie dodać mąkę i śmietanę- ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.

Tak powstałą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek. Do tej czynności wymagana jest specjalna prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało. Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.

Przepis został udostępniony przez powiat sejneński.

Zobacz również

Jak wyglądała Komunia Święta w Ludomach?

Jak wyglądała Komunia Święta w Ludomach?

Niesamowite kolorowe kwiaty i egzotyczne rośliny w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu

Niesamowite kolorowe kwiaty i egzotyczne rośliny w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu

Polecamy

Światowe gwiazdy po majówce na Podlasiu. Babka i bimber zmieniają ludzi!

Światowe gwiazdy po majówce na Podlasiu. Babka i bimber zmieniają ludzi!

Niesłychany wyczyn Messiego. Pobił dwa rekordy naraz [WIDEO]

Niesłychany wyczyn Messiego. Pobił dwa rekordy naraz [WIDEO]

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagiellonii, Lecha oraz Górnika

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagiellonii, Lecha oraz Górnika