MKTG SR - pasek na kartach artykułów
14 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 1 szkl. mąki żytniej, woda, skórka razowego...
fot. Archiwum

Podlaskie dania regionalne. 14 przepisów potraw, z których słynie województwo podlaskie

Żur

Składniki: 1 szkl. mąki żytniej, woda, skórka razowego chleba, ziemniaki, cebula, skwareczki, kiełbasa, marchewka, pietruszka, sól i pieprz lub też inne przyprawy.

Sposób przygotowania: Najpierw należy przygotować zakwas - podstawowy składnik zupy: do mąki żytniej zalanej 2 szklankami letniej, przegotowanej wody dodajemy skórkę razowego chleba i odstawiamy na ok. 2 dni w ciepłe miejsce. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na zakwasie wraz z marchewką, cebulką, skwareczkami lub drobno pokrojoną kiełbasą, dodajemy sól i pieprz do smaku lub inne przyprawy.

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.

Zobacz również

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Noc Muzeów w Radomiu. Wyjątkowy spektakl "Trzy oblicza Salvadora Dali" w Rynku [FOTO]

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie

Polecamy

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany

Palenie tylko dla bogatych? Po weekendzie wchodzą w życie poważne zmiany