Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
12 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego, 1...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Pyzy

Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania: 1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, natomiast pozostałe ziemniaki należy ugotować. Startą masę ziemniaczaną wyrabiamy razem z ugotowanymi ziemniakami, dodając mąkę. Mieszaninę wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednorodnego ciasta, które następnie formujemy w plastry o średnicy ok. 10 cm.

Mielone mięso mieszamy z przyprawami. Na środek każdego plastra nakładamy łyżkę mielonego mięsa i zawijamy. Tak powstałe pyzy wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 min.

Zobacz również

Skrót meczu Ruch - Lech. Tak Niebiescy ośmieszyli Kolejorza

Skrót meczu Ruch - Lech. Tak Niebiescy ośmieszyli Kolejorza

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Polecamy

Ekstraliga rugby. Bój o finał w Sopocie, kluczowy mecz Orlen Orkana

Ekstraliga rugby. Bój o finał w Sopocie, kluczowy mecz Orlen Orkana

Rolnicy.Podlasie. Podwórko Gienka i Andrzeja po wielkiej przebudowie. Nie do poznania

Rolnicy.Podlasie. Podwórko Gienka i Andrzeja po wielkiej przebudowie. Nie do poznania

Tunezyjczyk zakochał się w Łodzi. W Paryżu chce iść po medal w naszych barwach

Tunezyjczyk zakochał się w Łodzi. W Paryżu chce iść po medal w naszych barwach