Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, 600 ml ciepłej wody,...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Pierogi

Składniki: Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, 600 ml ciepłej wody, szczypta soli, trochę oleju; Farsz w zależności od rodzaju nadzienia: farsz mięsny – mięso z dziczyzny, cebula, przyprawy; farsz grzybowy – kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, przyprawy; pierogi ruskie – ziemniaki gotowane, twaróg, cebula, masło, sól i pieprz

Sposób przygotowania: Pierogi robione są na cztery różne sposoby: pierogi ruskie, z grzybami, z mięsem i na słodko z jagodami.

Ciekawostki Pierogi były produkowane przez mieszkańców Białowieży i okolic już w okresie międzywojennym.

Zobacz również

Alicja Majewska w Obornikach! Jak wyglądał koncert?

Alicja Majewska w Obornikach! Jak wyglądał koncert?

Sporting nowym mistrzem Portugalii. Po tytuł sięgnął dzięki porażce Benfici

Sporting nowym mistrzem Portugalii. Po tytuł sięgnął dzięki porażce Benfici

Polecamy

Jastrzębski Węgiel bez trofeum. "Czeka nas kilka nieprzespanych nocy"

Jastrzębski Węgiel bez trofeum. "Czeka nas kilka nieprzespanych nocy"

Kto zdobędzie mistrzostwo Polski? Koszmar faworytów. Dramat Legii

GORĄCY TEMAT
Kto zdobędzie mistrzostwo Polski? Koszmar faworytów. Dramat Legii

Sensacyjne wieści w sprawie Badosy i Tsitsipasa

Sensacyjne wieści w sprawie Badosy i Tsitsipasa