Lokalna ma inny klimat – to niewielkie, ale bardzo klimatyczne wnętrze, punktowane kolorowymi poduchami i wypełnione dobrą muzyką, gdzie serwowana jest kuchnia polska i podlaska.
Jak mówi pani Emilia powstało z pasji do kucharzenia, także z wykształcenia, ale przede wszystkim z dobrych praktyk. Właścicielka szlifowała swoje umiejętności m.in. u Michela Morana, jurora programu TVN "Masterchef", w jego warszawskim Bistro de Paris.
Ale wróciła do Białegostoku, skąd pochodzi, aby realizować swoje marzenia. Jej nowe bistro nazywa się Lokalna, bo stawia na lokalnych dostawców, lokalne specjały i jest jak dobry sąsiad, do którego zawsze można wpaść zjeść coś dobrego, pogadać i zabrać coś pysznego do domu. Stąd ten dodatek „market” przy bistro.
Zobacz też: Białystok: strzałka i meduza czyli bistro Alternatywa jak z Barei
A w karcie jest zarówno danie dnia za 10,90 zł , w skład którego wchodzą i zupa, i drugie, jak i posiłki zaspokajające wyższe potrzeby kulinarne, jak np. soczysta grillowana pierś z kurczaka z fetą w ziołowym sosie (13 zł) czy łosoś pieczony z sosem kaparowym (15 zł). Zupy są w cenie od 3 (zupa dnia) do 6 zł, a pierogi w kilku smakach kosztują od 9 do 11 zł.
- Szczególnie polecam carpaccio z buraczków w balsamicznej glazurze z bukietem sałat oprószone serem – zachęca pani Emilia. – Buraczki to wspaniałe, niedocenione i bardzo zdrowe warzywo.
Dodajmy, że takie carpaccio kosztuje 12 zł.
Jak podkreśla Emilia Buchowiec, kuchnia Lokalnej pamięta także o alergikach. I w żadnej z potraw nie znajdziemy glutaminianu sodu.
Adres? Ekologiczna 16. Otwarte od godz. 10. W niedzielę od 11.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?