Na zakończenie pasjonującej przygody z "Nowoczesną kuchnią polską" Robert Makłowicz i Piotra Bikont doradzają, czym zapełnić spiżarnię, aby cały rok cieszyć podniebienie swoje i gości smakiem domowych przetworów i nalewek.
- Kiedyś masa kolorowych słoiczków i butelek zapełniała półki domowych piwnic - przypominają smakosze. - I chociaż dziś w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, inaczej przecież smakują, kiedy zrobimy je sami.
W książce zdecydowanie dominuje dział nalewek, bowiem autorzy naszej kucharskiej księgi od kilku lat zasiadają w jury Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek w Kazimierzu nad Wisłą. Stamtąd też przywieźli wiele znakomitych receptur.
Piotr Bikont szczególnie poleca anielską nalewkę. - Ten przepis pochodzi od Waldemara Sulisza z Lublina, organizatora Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek - zdradza. - Nalewka na młodych listkach arcydzięgla wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco, poprawia trawienie. Przez specjalistów medycyny naturalnej uznawana jest za polski "żeń-szeń".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!