Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewki i przetwory

Redakcja
Na zakończenie pasjonującej przygody z "Nowoczesną kuchnią polską" Robert Makłowicz i Piotra Bikont doradzają, czym zapełnić spiżarnię, aby cały rok cieszyć podniebienie swoje i gości smakiem domowych przetworów i nalewek. - Kiedyś masa kolorowych słoiczków i butelek zapełniała półki domowych piwnic - przypominają smakosze. - I chociaż dziś w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, inaczej przecież smakują, kiedy zrobimy je sami. W książce zdecydowanie dominuje dział nalewek, bowiem autorzy naszej kucharskiej księgi od kilku lat zasiadają w jury Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek w Kazimierzu nad Wisłą. Stamtąd też przywieźli wiele znakomitych receptur. Piotr Bikont szczególnie poleca anielską nalewkę. - Ten przepis pochodzi od Waldemara Sulisza z Lublina, organizatora Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek - zdradza. - Nalewka na młodych listkach arcydzięgla wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco, poprawia trawienie. Przez specjalistów medycyny naturalnej uznawana jest za polski "żeń-szeń".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny