Na Wielkanoc przygotuj świąteczną babkę majonezową. Oto przepis na ciasto rozpływające się w ustach. Zrobisz w ostatniej chwili

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Puszystą babkę majonezową zrobisz w godzinę, łącznie z czasem pieczenia.
Puszystą babkę majonezową zrobisz w godzinę, łącznie z czasem pieczenia. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Majonez to składnik obowiązkowy na wielkanocnym stole. Ten tradycyjny sos można z powodzeniem wykorzystać do upieczenia świątecznego ciasta. Proponujemy zrobić szybką i delikatną babkę majonezową, która będzie ozdobą świątecznego stołu. Wypróbuj przepis na ekspresową babkę majonezową dla całej rodziny.

W skrócie

Użycie majonezu do zrobienia świątecznego nadal jest uważane za oryginalne kulinarne posunięcie. Jednak właśnie użycie majonezu do ucieranego ciasta nadaje mu wilgotności, puszystości, a konsystencja ciasta wręcz rozpływa się w ustach. Taką świąteczną babkę majonezową można upiec na ostatnią chwilę ze składników w temperaturze pokojowej. Poznaj przepis na wielkanocny przysmak na bazie majonezu.

Świąteczna babka majonezowa – prosty przepis na ciasto

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki majonezu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kakao,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 20 g masła Łaciate extra.
  • cukier puder do oprószenia.

reklama

Jak zrobić świąteczną babkę majonezową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę.
  2. W trakcie ubijania dosyp cukier, cukier waniliowy i po kolei dodaj żółtka i majonez.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitej masy jajecznej.
  4. Dodaj otartą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  6. Wlej powoli masę na wielkanocną babkę majonezową do 2/3 wysokości.
  7. Pozostałą część ciasta wymieszaj z kakao i wlej do formy na babkę.
  8. Wielkanocną babkę majonezową piecz w temperaturze 175°C przez 30 minut.
  9. Przed wyjęciem sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone w środku.
  10. Jeśli wyjęta wykałaczka jest sucha, możesz wyjąć ciasto i odstawić je w formie do wystudzenia.
  11. Świąteczną babkę majonezową wyjmij z formy na talerz.
  12. Wypiek można także oprószyć cukrem pudrem.

Polewa do babki majonezowej

Upieczoną babkę majonezową na święta można także udekorować polewą czekoladową. W czasie stygnięcia ciasta podgrzej 3 łyżki śmietanki UHT Łaciatej 30 procent z 3 łyżkami masła i gorącym płynem zalej tabliczkę białej czekolady. Cały czas mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeszcze ciepłą polewą udekoruj upieczone ciasto.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny