W skrócie
Użycie majonezu do zrobienia świątecznego nadal jest uważane za oryginalne kulinarne posunięcie. Jednak właśnie użycie majonezu do ucieranego ciasta nadaje mu wilgotności, puszystości, a konsystencja ciasta wręcz rozpływa się w ustach. Taką świąteczną babkę majonezową można upiec na ostatnią chwilę ze składników w temperaturze pokojowej. Poznaj przepis na wielkanocny przysmak na bazie majonezu.
Świąteczna babka majonezowa – prosty przepis na ciasto
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki majonezu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 proszek do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka kakao,
- skórka otarta z cytryny,
- 20 g masła Łaciate extra.
- cukier puder do oprószenia.
Jak zrobić świąteczną babkę majonezową?
Sposób przygotowania:
- Na początku białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę.
- W trakcie ubijania dosyp cukier, cukier waniliowy i po kolei dodaj żółtka i majonez.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitej masy jajecznej.
- Dodaj otartą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Foremkę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Wlej powoli masę na wielkanocną babkę majonezową do 2/3 wysokości.
- Pozostałą część ciasta wymieszaj z kakao i wlej do formy na babkę.
- Wielkanocną babkę majonezową piecz w temperaturze 175°C przez 30 minut.
- Przed wyjęciem sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone w środku.
- Jeśli wyjęta wykałaczka jest sucha, możesz wyjąć ciasto i odstawić je w formie do wystudzenia.
- Świąteczną babkę majonezową wyjmij z formy na talerz.
- Wypiek można także oprószyć cukrem pudrem.
Polewa do babki majonezowej
Upieczoną babkę majonezową na święta można także udekorować polewą czekoladową. W czasie stygnięcia ciasta podgrzej 3 łyżki śmietanki UHT Łaciatej 30 procent z 3 łyżkami masła i gorącym płynem zalej tabliczkę białej czekolady. Cały czas mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeszcze ciepłą polewą udekoruj upieczone ciasto.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?