Wraz z końcem minionego roku zakończył się czteroletni okres przejściowy, w którym polskie firmy z branży mięsnej miały dostosować się do wymogów unijnych.
Dotychczas zakłady z branży mięsnej działające w Polsce dzieliły się na trzy grupy. Były to: przedsiębiorstwa posiadające uprawnienia do sprzedaży na rynek unijny; firmy produkujące na rynek krajowy; zakłady prowadzące produkcję marginalną i ograniczoną (czyli na terenie swego województwa i województw sąsiednich). Od tego roku mogą funkcjonować tylko dwie grupy, nie ma kategorii firmy produkujące tylko na rynek krajowy.
W województwie podlaskim spośród 37 zakładów, które musiały się dostosować, 3 zakończyły działalność, 26 zdobyło uprawnienia do sprzedaży na rynek UE, natomiast 8 przekwalifikowało się na prowadzenie działalności marginalnej i ograniczonej.
Które przedsiębiorstwa zakończą swoja działalność?
- Są to trzy zakłady, położone w trzech różnych powiatach - mówi Krzysztof Pilawa, Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
Więcej szczegółów zdradzić nie chce.
- Natomiast w kraju na 851 przedsiębiorstw, 185 nie podjęło działań naprawczych i one kończą swoją działalność - tłumaczy Jarosław Naze, zastępca Krajowego Lekarza Weterynarii. - W kolejnych 20 została wstrzymana produkcja, natomiast 96 jest jeszcze w trakcie prowadzonej modernizacji.
Jak się okazuje, w kraju najwięcej firm, bo aż 302, przekwalifikowało się na produkcję marginalną i ograniczoną. Natomiast uprawnienia do sprzedaży na rynek unijny uzyskały 247 firmy. Jeden zakład będzie prowadzić sprzedaż bezpośrednią.
- Myślę, że nie jest źle - ocenia sytuację Jarosław Naze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?