Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne warsztaty. Królować będzie gęsina

(mg)
mmtorun.pl
Już po raz kolejny białostoczanie będą mogli podszkolić swoje umiejętności kucharskie. W ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego, zorganizowane zostaną rodzinne warsztaty. Tematem przewodnim będzie gęsina.

- Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. W listopadzie jest ona najsmaczniejsza. Dlatego warto to sprawdzić. Warsztaty odbędą się w sobotę - 16 listopada w restauracji Pasja w hotelu Villa Tradycja (ul. Włókiennicza 5) o godz. 12 - mówi Urszula Mirończuk, rzeczniczka prezydenta Białegostoku.

Zainteresowani przygotują gęsinę w różnorodnych wydaniach. Będzie to półgąsek pieczony podany na pomarańczowym lustrze z dufinkami i konfiturą wiśniową na winie albo półgąsek pieczony podany na prowansalskim winnym lustrze z plackami z kaszy gryczanej i sałatką z pieczonych buraków. Dzieci zadbają o deser, czyli pierogi z masą a'la kutia i kolorowe kruche ciasteczka.

Spotkanie poprowadzi szef kuchni Konrad Gużewski. Cena warsztatów to 20 zł od osoby dorosłej. Dzieci gratis. Zgłaszać można się do 14 listopada drogą mailową: [email protected] lub telefonicznie: 85 869 62 58. Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny