- Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. W listopadzie jest ona najsmaczniejsza. Dlatego warto to sprawdzić. Warsztaty odbędą się w sobotę - 16 listopada w restauracji Pasja w hotelu Villa Tradycja (ul. Włókiennicza 5) o godz. 12 - mówi Urszula Mirończuk, rzeczniczka prezydenta Białegostoku.
Zainteresowani przygotują gęsinę w różnorodnych wydaniach. Będzie to półgąsek pieczony podany na pomarańczowym lustrze z dufinkami i konfiturą wiśniową na winie albo półgąsek pieczony podany na prowansalskim winnym lustrze z plackami z kaszy gryczanej i sałatką z pieczonych buraków. Dzieci zadbają o deser, czyli pierogi z masą a'la kutia i kolorowe kruche ciasteczka.
Spotkanie poprowadzi szef kuchni Konrad Gużewski. Cena warsztatów to 20 zł od osoby dorosłej. Dzieci gratis. Zgłaszać można się do 14 listopada drogą mailową: [email protected] lub telefonicznie: 85 869 62 58. Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?