Gotowanie i pieczenie było moją pasją i zamiłowaniem już od dziecka – wspomina Anna Okulczyk z Goniądza. – Żałuję, że nie udało mi się zdobyć wykształcenia w tym kierunku. Gotowania uczyłam się od mamy, a potem sama – dodaje.
Jej kartacze nie miały sobie równych
W konkursie na Podlaską Markę Roku 2007 pani Ania wystawiła pierogi z kapustą i grzybami. Wygrała w kategorii Smak Roku. Historia powtórzyła się już rok później, gdy jako mały producent w tejże kategorii zgarnęła pierwszą nagrodę za kartacze.
Swoje wyroby pani Anna promuje na wszelkich możliwych targach z żywnością regionalną. Pewnego razu przy jej stoisku w Szepietowie zatrzymał się prezydent Kaczyński i spróbował proponowanych przez nią przysmaków.
– Podczas tych targów prezentowało się wielu producentów, ale tylko ja dostałam list z kancelarii prezydenta – mówi z uśmiechem pani Ania. – To było bardzo miłe.
Uwielbiają jej kuchnię
W prowadzonym przez nią od 8 lat gospodarstwie agrotu-rystycznym „Biebrzanka” na turystów niczym magnes działa jej kuchnia. Szczupak faszerowany, zupa z porów czy kartacze to „żelazne” punkty w proponowanym tu jadłospisie. Szczególnie zagraniczni goście nie mogą się nadziwić smakowi szykowanych przez panią Anię potraw.
– Kuchnia regionalna to nasze dziedzictwo narodowe – zaznacza pani Anna. – To jest nasz skarb – dodaje.
Gospodyni z Goniądza rzadko kiedy korzysta z zamieszczanych w gazetach przepisów. Lubi realizować własne pomysły i komponować nowe smaki.
– Wiele osób pyta o proporcje w moich daniach, ale co ja poradzę, że mam orientację „w ręku” – zamyśla się pani Anna.
Oprócz kuchni jej pasją jest również przyroda – owce, koty, psy i króliki.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?