Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia. Pyszności z regionu

(peż)
Książka "Polskie Smaki" wydana jest przez Fundację "Polish Prestige Hotels", do której to grupy należy Hotel Branicki w Białymstoku
Książka "Polskie Smaki" wydana jest przez Fundację "Polish Prestige Hotels", do której to grupy należy Hotel Branicki w Białymstoku
"Polskie Smaki" to tytuł wydanej niedawno książki, w której znaleźliśmy potrawy polecane przez szefa Kuchni Hotelu Branicki. To przepisy na polędwiczki cielęce w chrupiącej otulinie z ziemniaków, z sosem wisniowo-cynamonowym i torcik z pieczonego jabłka z nadzieniem różanym.

 

  •  Polędwiczka cieleca w chrupiącej otulinie z ziemniaków, z sosem wisniowo-cynamonowym 4 porcje

Składniki: polędwiczki cielęce 600 g, ziemniaki 600 g, czerwone wytrawne wino 150 ml, wiśnie 500 g, laska cynamonu, ciemny wywar z cielęciny 0,5 l, ocet balsamiczny 20 ml, masło 250 g, sól, pieprz, zielone szparagi 15 szt., bułka tarta 100 g.

Pzygotowanie: Ziemniaki pokroić w cieniutkie paseczki i usmażyć w duzej ilości bardzo gorącego tłuszczu z jednej strony na jasno żółty kolor, formując je na kształt placków. Przełożyć na pergamin, obsypać bułką tartą. Na placki układać obsmażoną z każdej strony polędwiczkę cielęcą.

Po przyprawieniu solą i pieprzem zrolować. Całość piec w nagrzanym do temperatury 150 st. C piekarniku przez 15 minut.

Wiśnie karmelizować na brązowym cukrze i maśle. Zalać ciemnym wywarem, gotować z laską cynamonu i octem balsamicznym do uzyskania konsystencji sosu.

Szparagi oczyscić, odciąć końcówki, gotowac w wysokim garnku z końcówkami wystającymi ponad poziom wody, z dodatkiem soli i cukru przez około 8-10 minut w zależności od wielkości.

  • Torcik z pieczonego jabłka z nadzieniem różanym

Składniki: cztery średniej wielkości jabłka, ubita śmietana kremówka 0,5 l, marmolada z róży 150 g, jedna limonka, listki świeżej kolendry, świeże owoce do dekoracji.

Przygotowanie: Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plastry. Każdy osobno ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego  do temperatury 130-140 st. C. Piec przez ok. 15-20 minut do momentu aż staną się lekko rumiane i zaczną się delikatnie wyginać.

W międzyczasie przygotować masę: bitą śmietanę delikatnie wymieszać ze zmiksowanymi powidłami, do kórych warto dodać odrobinę soku z limonki oraz kilka listków kolendry.

Tak przygotowaną masę schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2-3 godziny. Na talerzu układać plastry jabłka, zaczynając od największego przekładając je masą różaną. Udekorować świeżymi owocami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny