Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs „Najlepszy pączek w powiecie”. Poznaliśmy zwycięzców słodkiej rywalizacji

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Wojciech Wojtkielewicz
Wiśnie w rumie, tradycyjny dżem wiśniowy, a nawet dynia - to tylko niektóre smaki pączków, które wzięły udział w konkursie „Najlepszy pączek w powiecie”. W środę (8 marca) uczestnicy poznali wyniki słodkiej rywalizacji.

W tłusty czwartek w Starostwie Powiatowym w Białymstoku odbyła się słodka degustacja w ramach konkursu “Najlepszy pączek w powiecie”. Do rywalizacji zgłosiło się 13 wytwórców. Wśród nich znalazły się zarówno koła gospodyń wiejskich, jak i lokalni producenci z całego powiatu, m.in. z Turośni, Juchnowca, Łap czy Tykocina.

- Wszystkie pączki były bardzo smaczne, bardzo ładne i wszyscy jesteście wygranymi - zwrócił się do uczestniczek konkursu starosta Jan Perkowski.

Okazuje się, że komisja miała niemały problem z podjęciem decyzji, które pączki zajmą miejsce na podium. Stąd miejsca ex aequo.

Trzy pierwsze miejsca zajęły - Koło Gospodyń Wiejskich "Zdolne Babki" w Turośni Dolnej, Majątek Howieny i Koło Gospodyń Wiejskich w Łupiance Starej. Na drugim stopniu podium stanęli Beata Zachar-Bartkowiak, Koło Gospodyń Wiejskich w Ignatkach i Koło Gospodyń Wiejskich w Kolonii Koplany. Trzecie miejsce zajęły Dwór Czarneckiego (Helena Czarnecka) oraz Koło Gospodyń Wiejskich "Brzozowianki" w Brzozowie-Muzyłach. Pozostali wytwórcy otrzymali wyróżnienia.

Panie z Łupianki Starej zdradzają, że zdecydowały się postawić na tradycję. I to był strzał w dziesiątkę.

- Odkąd pamiętam, w domu zawsze robiliśmy pączki z dżemem wiśniowym własnej roboty. To taka tradycja. I myślę, że w dzisiejszych czasach, kiedy dookoła jest mnóstwo kulinarnych eksperymentów, akurat w przypadku pączków lepiej przy tej tradycji pozostać - przyznaje Halina Karpowicz.

Z kolei na nowoczesność postawił Majątek Howieny. W tym roku hitem okazały się tu wiśnie w rumie.

- Zawsze staramy się czymś zaskoczyć, zrobić coś nowego. Oczywiście cały proces robienia pączków nie odbiega od tradycji. Jednak lubimy dać zawsze małą szczyptę nowoczesności. Myślę, że to może przyciągnąć paczków te młodsze pokolenia - mówi Laura Mancerwicz. - Warto też zwrócić uwagę na wygląd pączka. Kiedy taki pączek będzie ładnie wyglądał na obrazku, np. na Instagramie, ta nasza polska tradycja będzie dalej przemycana z pokolenia na pokolenie.

Laureaci konkursu otrzymali w nagrodę karty podarunkowe na zakupy.

Zobacz, jak wyglądały pączki, które wzięły udział w rywalizacji.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny