Kominek - ekonomia czy tradycja

Fot. Shutterstock
Warto znaleźć w naszym domu miejsce na kominek. To nie tylko kosztowna ozdoba, ale też rozsądna inwestycja
Warto znaleźć w naszym domu miejsce na kominek. To nie tylko kosztowna ozdoba, ale też rozsądna inwestycja Fot. Shutterstock
Kominki z otwartym paleniskiem są bez wątpienia urokliwe. Ustąpiły jednak miejsca kominkom z zamkniętą komorą spalania. W ich przypadku do ogrzania domu wykorzystać można około 80 proc. energii cieplnej, uzyskanej ze spalania drewna.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na palenisko otwarte, wykonuje się je z pełnej cegły ceramicznej, zwykłej lub klinkierowej. Jego wnętrze zaś - z cegły szamotowej.
Wymiary paleniska są zależne od wielkości pomieszczenia. Dlaczego? Związane jest to z ilością powietrza, które kominek zużywa. Do spalenia kilograma drewna w kominku otwartym potrzeba ponad 30 msześc. powietrza. Warto więc doprowadzić - specjalnym przewodem nawiewnym z przepustnicą (aby zapobiec utracie ciepła, gdy kominek nie pracuje) - świeże powietrze z zewnątrz, bezpośrednio do paleniska. Bardzo ważne jest właściwe ukształtowanie i dobranie wymiarów paleniska tak, aby dym nie krążył w pomieszczeniu, a spaliny mogły być prawidłowo odprowadzane.
Na pewno nie obejdzie się bez wiedzy i doświadczenia zduna-profesjonalisty.

Płomień za szybą

Prostszym rozwiązaniem jest kominek z zamkniętą komorą spalania. Jego sercem jest wkład wykonany ze stali lub żeliwa - materiałów odpornych na wysoką temperaturę. Palenisko może być od wewnątrz żeliwne lub stalowe, wyłożone szamotem, który dobrze akumuluje ciepło i powoli oddaje je otoczeniu. Od frontu kominek zamykany jest drzwiczkami z szybą odporną na wysoką temperaturę.
Jak to wszystko działa? Nagrzany wkład kominkowy ogrzewa powietrze, znajdujące się między nim a obudową. Ciepłe powietrze wydostaje się do pomieszczenia przez kratkę wentylacyjną, umieszczoną w okapie kominka. Poprzez montaż specjalnych przewodów można rozprowadzić ogrzewanie w całym domu.
Każdy kominek ma swoją moc, mierzoną w kilowatach. Zakłada się, że nominalna moc 1 kW wystarczy do ogrzania 10 mkw. właściwie ocieplonego budynku.

Stal i powietrze

Trzeba pamiętać, że wkład kominkowy wraz z obudową waży nawet kilkaset kilogramów. Podłoże, na którym stanie, musi więc mieć odpowiednią wytrzymałość, obliczoną przez konstruktora. Pod wkładem nie mogą przebiegać instalacje ogrzewania wodnego, gazowego, bądź elektrycznego.
Warunkiem dobrej pracy kominka jest doprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz. Służy do tego czerpnia powietrza. Są to przewody o średnicy około 200 mm, które montuje się w podłodze, z końcami do wkładu kominkowego i na zewnątrz budynku. Równie ważne jest także właściwe podłączenie kominka do przewodu spalinowego oraz jakość i długość komina.

Przed obudowaniem wkładu warto przeprowadzić próbne uruchomienie. Ogień należy zwiększać stopniowo (wtedy ograniczymy powstawanie naprężeń stali lub żeliwa). Pamiętajmy, że najpierw muszą się wypalić smarowidła, którymi wkład zakonserwowano. Zapach jest wyjątkowo nieprzyjemny. Dlatego wskazane jest intensywne wietrzenie.

Parametr ogranicza gust

Ostateczny wygląd nadaje kominkowi obudowa. Jej charakter zależy m.in. od usytuowania kominka, a także sposobu, w jaki jest podłączony do przewodu kominowego. No i oczywiście od gustu i upodobania właściciela.
Materiały do budowy i wykończenia kominka muszą być niepalne i odporne na wysoką temperaturę. Dlatego nie warto oszczędzać i lepiej postawić na renomowanych producentów, z odpowiednimi certyfikatami. Izolacją termiczną kominka jest specjalna wełna mineralna, z warstwą folii aluminiowej. Chroni ona obudowę kominka przez nadmiernym nagrzaniem.

Konstrukcję zabudowy kominka zwykle wykonuje się z lekkich profili stalowych, z okładziną z płyt gipsowo-kartonowych. Naroża płyt zbroi się taśmą lub narożnikami aluminiowymi, a następnie szpachluje masą gipsową. Płyty można pomalować lub obłożyć płytkami ceramicznymi, używając zaprawy klejącej o zwiększonej elastyczności i przyczepności.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie