Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podlaska kiszka ziemniaczana, znana również jako kiszka...
fot. Kirsan/Wikipedia

Kiszka, babka i kartacze, czyli smaki Podlasia. Sprawdź, co zaoferować może najlepsza kuchnia w Polsce!

Kiszka ziemniaczana

Podlaska kiszka ziemniaczana, znana również jako kiszka białostocka. Jest to rodzaj kaszanki przygotowywany głównie z ziemniaków, kaszy gryczanej, cebuli, tłuszczu wieprzowego i przypraw.

Kilka ciekawostek na temat podlaskiej kiszki ziemniaczanej:

Podlaska kiszka ziemniaczana jest w Polsce jednym z najbardziej znanych i popularnych rodzajów kaszanek.

W niektórych regionach Podlasia dodaje się do masy ziemniaczanej pokrojone w kostkę kawałki boczku lub wieprzowego boczku, aby nadać dodatkowego smaku.

Kiszkę ziemniaczaną można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych, na przykład z kapustą kiszoną.

Wiele gospodarstw agroturystycznych na terenie Podlasia oferuje możliwość nauki przygotowywania kiszki ziemniaczanej, co stanowi atrakcję turystyczną dla odwiedzających ten region.


Przepis na podlaską kiszkę ziemniaczaną:

Składniki:

1 kg ziemniaków
200 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
150 g tłuszczu wieprzowego (np. słoniny)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki kminku

Instrukcje:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcisnij nadmiar soku z ziemniaków.

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekaj.

W rondlu rozgrzej tłuszcz wieprzowy i podsmaż cebulę aż będzie miękka i lekko złocista.

Dodaj starte ziemniaki, ugotowaną kaszę gryczaną, sól, pieprz, majeranek i kminek. Dobrze wymieszaj.

Odstaw naczynie na około 15 minut, aby składniki się połączyły.
W średnim garnku zagotuj wodę. Z masy ziemniaczanej formuj kształt podłużny, kładąc ją na folii spożywczej i skręcając końce.
Gdy woda zagotuje się, włóż kiszkę do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny.

Po ugotowaniu wyjmij kiszkę z wody i odkręć folię spożywczą.
Kiszkę można podawać na gorąco, krojąc ją na plastry, lub po ostudzeniu, kiedy twardnieje i można ją pokroić w plasterki.

Zobacz również

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Horoskop miesięczny na maj. Sprawdź szczęśliwe dni!

Horoskop miesięczny na maj. Sprawdź szczęśliwe dni!

Polecamy

Przedziwny ćwierćfinał. Amerykanka odwróciła losy i zagra z Igą Świątek

Przedziwny ćwierćfinał. Amerykanka odwróciła losy i zagra z Igą Świątek

Hiszpańskie media wiedzą w czym tkwi recepta na sukces? Chodzi o... koncentrację!

Hiszpańskie media wiedzą w czym tkwi recepta na sukces? Chodzi o... koncentrację!

Anna Lewandowska otwiera biznes. "Cały czas nie mogę w to uwierzyć''

Anna Lewandowska otwiera biznes. "Cały czas nie mogę w to uwierzyć''