Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeśli decydujemy się na dietę nie podjadajmy

Tomasz Mikulicz
Tomasz Mikulicz
Jeśli decydujemy się na dietę nie podjadajmy
Jeśli decydujemy się na dietę nie podjadajmy pixabay.com
Zaczynając dzień od porządnego śniadania i zabierając ze sobą pudełko z drugim posiłkiem z dużą ilością warzyw i owocami, łatwiej będzie zrezygnować z podjadania wysokokalorycznych przekąsek - mówi Magdalena Cienkus-Zaremba z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Białymstoku.

Czym się różni żywienie osób dorosłych a dzieci?

- Podstawowe zasady żywieniowe nie różnią się diametralnie od zasad żywienia dorosłych, należy pamiętać, że dziecko się rozwija, więc potrzebuje konkretnych witamin, pierwiastków, białka, żeby rosnąć i budować mięśnie, narządy. Natomiast
pamiętajmy, że słodycze nie są wskazane dla nikogo, bez względu na wiek. Zbyt duża ilość cukru w diecie dziecka może powodować rozdrażnienie, brak koncentracji w szkole, trudności z nauką, ból brzucha, próchnicę. A cukier znajduje się w
różnych produktach rekomendowanych dla dzieci, np. płatki śniadaniowe, smakowe produkty mleczne, soki, napoje, batoniki, słodkie bułki. Brak śniadanie zjedzonego w domu również może odbić się na wynikach w nauce, dziecko zamiast skupić uwagę na lekcji, myśli co by zjeść i z większą ochotą skusi się na batonika niż na pożywną kanapkę - mówi dietetyczka.

Na co powinni zwrócić uwagę mężczyźni?

Stres, życie w biegu, w zanieczyszczonym środowisku, jedzenie na mieście i wybieranie wysoko przetworzonej żywności sprawia, że w naszym organizmie gromadzą się liczne toksyny, które fatalnie wpływają na nasze zdrowie. Ze statystyk
wynika, że mężczyźni są bardziej narażeni na problemy sercowo-krążeniowe, więc może warto zastanowić się co mogą zrobić, aby poprawić swoje zdrowie. Przede wszystkim należy ograniczyć używki. Wino, czy piwo po pracy, kilka kaw w ciągu
dnia, bo nie ma czasu zjeść posiłku, przekąska na stacji benzynowej i jakiś batonik to tylko puste kalorie, które niczemu nie służą.

- Zaczynając dzień od porządnego śniadania i zabierając ze sobą pudełko z drugim posiłkiem z dużą ilością warzyw i owocami, łatwiej będzie zrezygnować z podjadania wysokokalorycznych przekąsek, zawsze pod ręką powinna być butelka z wodą, która zastąpi nadmiar kawy w diecie. Mężczyźni wciąż mają tendencję do spożywania zbyt dużej ilości tłuszczów zwierzęcych - ma to to wpływ oczywiście wychowanie i stereotyp, że mężczyzna musi jeść dużo tłustego mięsa. Tymczasem dieta zawierająca zbyt dużo takich produktów może stać się przyczyną miażdżycy, zawałów i udarów, a także… problemów z płodnością. Wprowadź więc do swojej diety tłuszcze roślinne oraz tłuste ryby morskie, które nie są wcale mniej smaczne, niż tłuste kotlety! Warto zamienić białe bułeczki na pieczywo pełnoziarniste, które dostarcza większej ilości błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej. Wybierając kaszę zamiast ziemniaków przemycamy dużą dawką witamin z grupy B - podkreśla Magdalena Cienkus-Zaremba.

Jakie zagrożenie niosą ze sobą modne diety, takie jak Dukana, Dąbrowskiej, Kopenhaska czy Kwaśniewskiego?

- Jakiś czas temu bardzo popularne było stosowanie diet jedno lub kilku składnikowych, co miało przyśpieszyć chudnięcie. Zdrowy styl odżywiania wymaga tego, by w naszym jadłospisie były obecne zarówno białka, jak i węglowodany i tłuszcze, diety białkowe, niskowęglowodanowe lub z redukujące tłuszcz z pożywienia się dietami niefizjologicznymi. Wiele osób, które podejmują decyzję o odchudzaniu, rozważa przejście na dietę o znacznie ograniczonej kaloryczności, co za tym idzie również ograniczonej podaży makro i mikroskładników, wiąże się to z ryzykiem niedoborów witaminowych i pierwiastków - wyjaśnia dietetyczka.

Osoby na dietach niskokalorycznych lub monoskładnikowych są narażone na gorsze samopoczucie, spadki energii, wypadanie włosów, pogorszenie stanu paznokci a nawet anemię. Dieta niskokaloryczna sprawia, że czujemy się głodni. Poczucie ciągłego głodu oraz wynikającego z niego rozdrażnienia to zmora większości osób, które decydują się odchudzać w ten sposób. Głodówki nie są dobrym rozwiązaniem na redukcję kilogramów. Długotrwałe przebywanie na diecie niskokalorycznej
może doprowadzić do tego, że nasza przemiana materii znacznie zwolni. Organizm zwyczajnie “broni się’ w ten sposób przed utratą rezerw energetycznych.

- Każdy organizm jest inny i potrzebuje innej kaloryczność, ustalając wartości kaloryczne diety należy wziąć pod uwagę płeć, wiek, wzrost oraz aktualną wagę. Od tych parametrów zależy ile kalorii dana osoba powinna spożywać, żeby osiągnąć spadki na wadze. Zdrowe, rekomendowane tempo redukcji wagi wynosi od 0,5 kg do 1 kg tygodniowo. Należy pamiętać też, że na utratę wagi będą wpływały czynniki nieżywieniowe, stres, cykl hormonalny czy infekcje, które mogą spowodować spowolnienie tempa redukcji kilogramów - podkreśla Magdalena Cienkus-Zaremba.

Na co powinny zwracać uwagę kobiety w ciąży, karmiące, bądź planujące dziecko?

Zdrowa mama to zdrowe dziecko. O zdrowiu naszego dziecka warto pomyśleć jeszcze przed zajściem w ciążę. Utrzymując prawidłową masę ciała przed ciążą i zachowując zasady zdrowego żywienia, wzrost wagi w trakcie ciąży będzie również optymalny. Nadwaga i otyłość nie sprzyjają zajściu w ciążę i urodzeniu zdrowego maleństwa. Zbyt duża masa ciała matki może spowodować wiele komplikacji podczas porodu, ale jak również ma wpływ na zdrowie maleństwa. Pilnując podstawowych
zasad zdrowego żywienia i pamiętając, że w ciąży je się dla dwojga a nie za dwoje, młodej mamie łatwiej będzie wrócić do formy. Jeden z ważniejszych składników w diecie przyszłej mamy to kwas foliowy, pomaga tworzyć prawidłową cewę
nerwową, z której później tworzy się układ nerwowy. Ma on także wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój komórek płodu. Warto więc wybierać takie produktu jak sałata, jajka, pomidory, które są źródłem kwasu foliowego, kobietom które przez długo czas przyjmowały antykoncepcje zaleca się suplementację kwasem foliowym.

- Kolejnym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie przyszłej mamy, jest wapń. Dobrym źródłem wapnia będą produkty mleczne, 2 szklanki mleka w ciągu dnia wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Wapń to przede
wszystkim budulec szkieletu, ale niezbędny jest również do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Nie zapominajmy o żelazie. Wiele kobiet w trakcie ciąży boryka się z anemią. Rozwijające się maleństwo potrzebuje bardzo dużo żelaza! I jeżeli mama nie wprowadzi do diety odpowiedniej ilości tego pierwiastka, dziecko wykorzysta jej żelazo. Pierwiastek ten uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny w krwinkach oraz wspomaga prawidłowy rozwój dziecka. Warto zatem jeść czerwone mięso, jaja oraz fasolę jeszcze przed zajściem w ciążę - zmniejsza to ryzyko wystąpienia anemii w ciąży. Poważna anemia u ciężarnych może zaburzać rozwój płodu - tłumaczy dietetyczka.

W trakcie planowania potomstwa, warto zwrócić uwagę na pierwiastki, które wpływają na płodność, czyli cynk i mangan. Bardzo ważne pierwiastki, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet. Ich brak może powodować trudności z zajściem w ciążę, dlatego warto jest sięgać po produkty, w których substancje te występują, czyli na przykład wątróbkę, kiełki pszenicy oraz ziarna sezamu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny